22 gru 2017

Niebo w gębie




Składniki:
400 g mąki tortowej
250 g margaryny
½ szklanki cukru
3 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia


Wszystkie składniki umieścić w misce, szybko zagnieść, uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez 60 minut. Blachę o wymiarach 25x40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na 2 części. Pierwszą część ciasta wyłożyć na spód blachy, wyrównać. Ciasto pieczemy w 190 stopniach przez 15 minut. Wystudzić. Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta. Otrzymamy 2 kruche spody.


Nadzienie jabłkowe:
1,2 kg jabłek
150 g cukru
świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny
1 opakowanie galaretki cytrynowej


Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne. Zetrzeć na tarce na dużych oczkach, od razu do garnka. Dodać cukier, sok z cytryny i wymieszać. Podgrzewać, co jakiś czas mieszając, aż do lekkiego podduszenia jabłek. 


Na koniec wsypać galaretkę i wymieszać do jej rozpuszczenia. Wystudzić.


Krem orzechowy:
250 g orzechów włoskich 
250 ml mleka
200 g masła
150 g cukru pudru

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.


Orzechy zmielić w maszynce, zalać mlekiem i zagotować. Pogotować przez chwilę. Wystudzić. Masło utrzeć z cukrem do otrzymania jasnej, puszystej masy. Stopniowo dodawać masę orzechową, cały czas miksując, aż do dokładnego połączenia.


Polewa czekoladowa:
90 ml śmietanki  36%
90 g czekolady deserowej


Śmietanę podgrzać prawie do wrzenia, zdjąć z ognia. Dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego. Wystudzić.
                                   


Na jeden z upieczonych kruchych spodów wyłożyć zimne nadzienie jabłkowe, wyrównać. 


Na jabłkach położyć drugi kruchy spód, docisnąć. Na wierzch wyłożyć masę orzechową, wyrównać. Schłodzić w lodówce. Gdy masa orzechowa stwardnieje, na jej wierzch wylać polewę czekoladową, równomiernie rozprowadzić. Ciasto przechowywać w lodówce. Najlepiej smakuje po 2-3 dniach.

SMACZNEGO

2 komentarze: