Składniki:
400 g mąki tortowej
250 g margaryny
½ szklanki
cukru
3 żółtka
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
Wszystkie
składniki umieścić w misce, szybko zagnieść, uformować kulę, zawinąć w
folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez 60 minut. Blachę o wymiarach 25x40
cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na 2 części. Pierwszą część
ciasta wyłożyć na spód blachy, wyrównać. Ciasto pieczemy w 190 stopniach
przez 15 minut. Wystudzić. Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta. Otrzymamy
2 kruche spody.
Nadzienie jabłkowe:
1,2 kg
jabłek
150 g cukru
świeżo
wyciśnięty sok z połowy cytryny
1 opakowanie
galaretki cytrynowej
Jabłka obrać
i usunąć gniazda nasienne. Zetrzeć na tarce na dużych oczkach, od razu do
garnka. Dodać cukier, sok z cytryny i wymieszać. Podgrzewać, co jakiś
czas mieszając, aż do lekkiego podduszenia jabłek.
Na koniec wsypać
galaretkę i wymieszać do jej rozpuszczenia. Wystudzić.
Krem orzechowy:
250
g orzechów włoskich
250 ml mleka
200 g masła
150 g cukru
pudru
Wszystkie
składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Orzechy zmielić
w maszynce, zalać mlekiem i zagotować. Pogotować przez chwilę. Wystudzić. Masło
utrzeć z cukrem do otrzymania jasnej, puszystej masy. Stopniowo dodawać masę
orzechową, cały czas miksując, aż do dokładnego połączenia.
Polewa czekoladowa:
90 ml
śmietanki 36%
90 g
czekolady deserowej
Śmietanę podgrzać
prawie do wrzenia, zdjąć z ognia. Dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2
minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego. Wystudzić.
Na jeden z
upieczonych kruchych spodów wyłożyć zimne nadzienie jabłkowe, wyrównać.
Na jabłkach
położyć drugi kruchy spód, docisnąć. Na wierzch wyłożyć masę orzechową,
wyrównać. Schłodzić w lodówce. Gdy masa orzechowa stwardnieje, na jej wierzch
wylać polewę czekoladową, równomiernie rozprowadzić. Ciasto przechowywać w
lodówce. Najlepiej smakuje po 2-3 dniach.
SMACZNEGO
Świetnie! ;-)
OdpowiedzUsuńMam ciasto o tej samiej nazwie ale ale inaczej się robi
OdpowiedzUsuń