Składniki:
150 g masła
2/3 szklanki
cukru
1 jajko L
świeżo
otarta skórka z 2 cytryn
kilka kropel
zapachu cytrynowego
250 g mąki tortowej
1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia
Dodatkowo:
kilka
łyżek cukru do obtoczenia ciastek
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze
pokojowej.
Masło z cukrem utrzeć do powstania jasnej, puszystej
masy. Dodać jajko, zmiksować. Dodać skórkę z cytryny i zapach cytrynowy,
zmiksować. Na koniec dodać mąkę, zmiksować do połączenia. Ciasto schłodzić w
lodówce 2 godziny. Odrywać kawałki ciasta (o wadze do 15 g, nie większe),
uformować kulkę, delikatnie spłaszczyć, wierzch obtoczyć w cukrze. Ciastka
układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w sporych odstępach od
siebie. Piec w 180 stopniach przez ok. 10 minut, do delikatnego zrumienienia
brzegów ciastek. Studzimy na kratce.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz