5 gru 2017

Ciasteczka cytrynowe






Składniki:
150 g masła
2/3 szklanki cukru
1 jajko L
świeżo otarta skórka z 2 cytryn
kilka kropel zapachu cytrynowego
250 g mąki tortowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:
kilka łyżek  cukru do obtoczenia ciastek


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Masło z cukrem utrzeć do powstania jasnej, puszystej masy. Dodać jajko, zmiksować. Dodać skórkę z cytryny i zapach cytrynowy, zmiksować. Na koniec dodać mąkę, zmiksować do połączenia. Ciasto schłodzić w lodówce 2 godziny. Odrywać kawałki ciasta (o wadze do 15 g, nie większe), uformować kulkę, delikatnie spłaszczyć, wierzch obtoczyć w cukrze. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w sporych odstępach od siebie. Piec w 180 stopniach przez ok. 10 minut, do delikatnego zrumienienia brzegów ciastek. Studzimy na kratce. 




SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz