Składniki:
150 g
margaryny
50 g cukru
3 żółtka
280 g mąki tortowej
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
Wszystkie
składniki umieścić w misce, szybko zagnieść do uzyskania jednolitego
ciasta. Formę o wymiarach 25x40 wyłożyć papierem do pieczenia. Spód wyłożyć
ciastem, schłodzić w lodówce przez 60 minut. Piec w 180 stopniach do lekkiego
zarumienienia. Wystudzić.
Masa makowa:
1200 g masy
makowej z puszki
100 g cukru
100 g posiekanych
orzechów włoskich
120 g
miękkiego masła
1 łyżeczka
aromatu migdałowego
4 łyżki
kaszy manny
4 jajka L
Do masy makowej
dodać cukier, orzechy, masło, aromat, kaszę mannę oraz żółtka jaj. Utrzeć drewnianą
łyżką, aż składniki dokładnie się połączą. Białka ze szczyptą soli ubić na
sztywno. Delikatnie wmieszać do masy makowej.
Na zimny
spód ciasta wyłożyć masę makową, wyrównać. Ciasto
piec w 175 stopniach przez 45 minut. 5 minut przed końcem tego czasu
przygotować piankę na wierzch ciasta.
Pianka:
8 białek w
temperaturze pokojowej
1 i 1/4 szklanki
cukru pudru
Cukier puder
przesiać. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno. Stopniowo, łyżka po łyżce,
dodawać cukier, cały czas miksując, na najniższych obrotach miksera. Po czasie pieczenia wyjąć makowiec z
piekarnika. Na wierzch wyłożyć pianę, wyrównać. Na wierzchu zrobić fale, które
sprzyjają powstawianiu kropelek rosy. Moc piekarnika zmniejszyć do 155 stopni. Całość
wstawić do piekarnika i piec jeszcze przez 10-15 minut. Wyłączyć piekarnik i
pozostawić w nim ciasto jeszcze przez 5 minut. Wyjąć, wystudzić. Przechowywać w
lodówce.
SMACZNEGO
Smakowity pomysł :)
OdpowiedzUsuńDo tej pory z rosą piekłam tylko serniki :)