13 gru 2017

Makowiec z rosą




Składniki:
150 g margaryny
50 g cukru
3 żółtka
280 g mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia


Wszystkie składniki umieścić w misce, szybko zagnieść do uzyskania jednolitego ciasta. Formę o wymiarach 25x40 wyłożyć papierem do pieczenia. Spód wyłożyć ciastem, schłodzić w lodówce przez 60 minut. Piec w 180 stopniach do lekkiego zarumienienia. Wystudzić.


Masa makowa:
1200 g masy makowej z puszki
100 g cukru
100 g posiekanych orzechów włoskich
120 g miękkiego masła
1 łyżeczka aromatu migdałowego
4 łyżki kaszy manny
4 jajka L


Do masy makowej dodać cukier, orzechy, masło, aromat, kaszę mannę oraz żółtka jaj. Utrzeć drewnianą łyżką, aż składniki dokładnie się połączą. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno. Delikatnie wmieszać do masy makowej.


Na zimny spód ciasta wyłożyć masę makową, wyrównać. Ciasto piec w 175 stopniach przez 45 minut. 5 minut przed końcem tego czasu przygotować piankę na wierzch ciasta.


Pianka:
8 białek w temperaturze pokojowej
1 i 1/4 szklanki cukru pudru
  

Cukier puder przesiać. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać cukier, cały czas miksując, na najniższych obrotach miksera.  Po czasie pieczenia wyjąć makowiec z piekarnika. Na wierzch wyłożyć pianę, wyrównać. Na wierzchu zrobić fale, które sprzyjają powstawianiu kropelek rosy. Moc piekarnika zmniejszyć do 155 stopni. Całość wstawić do piekarnika i piec jeszcze przez 10-15 minut. Wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim ciasto jeszcze przez 5 minut. Wyjąć, wystudzić. Przechowywać w lodówce.



 SMACZNEGO

1 komentarz:

  1. Smakowity pomysł :)
    Do tej pory z rosą piekłam tylko serniki :)

    OdpowiedzUsuń