Składniki:
60 g masła
120 g czekolady
gorzkiej
2 jajka L
3/4 szklanki
cukru
kilka kropel
zapachu waniliowego
125 ml mleka
150 g mąki tortowej
1/4 szklanki
kakao
3/4 łyżeczki
sody oczyszczonej
3 średniej
wielkości banany
Wszystkie
składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę przesiać,
dodać kakao i sodę, delikatnie wymieszać, odstawić. W małym garnuszku roztopić
masło, dodać pokruszoną czekoladę i wymieszać, do powstania gęstego sosu. Wystudzić. W misce umieścić jajka i cukier, ubić do
powstania jasnej, puszystej masy. Dodać wanilie i sos czekoladowy, zmiksować.
Dodać przesiane składniki i wymieszać rózgą kuchenną. Banany obrać, pokroić na
plasterki i dodać do ciasta, delikatnie wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem
do pieczenia (samo dno), przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w 160 stopniach przez
ok 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Wyjąć z formy.
Dodatkowo:
3 średniej
wielkości banany
40 ml śmietanki
kremówki 36%
50 g czekolady
gorzkiej
Śmietankę
podgrzać, prawie do wrzenia. Dodać posiekaną czekoladę, wymieszać do otrzymania
gęstego sosu.
Na cieście
poukładać pokrojone w plasterki banany i polać sosem czekoladowym. Przechowywać
w temperaturze pokojowej.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz