3 gru 2017

Czekoladowe z bananami




Składniki:
60 g masła
120 g czekolady gorzkiej
2 jajka L
3/4 szklanki cukru
kilka kropel zapachu waniliowego
125 ml mleka
150 g mąki tortowej
1/4 szklanki kakao
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
3 średniej wielkości banany

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.


Mąkę przesiać, dodać kakao i sodę, delikatnie wymieszać, odstawić. W małym garnuszku roztopić masło, dodać pokruszoną czekoladę i wymieszać, do powstania gęstego sosu. Wystudzić.  W misce umieścić jajka i cukier, ubić do powstania jasnej, puszystej masy. Dodać wanilie i sos czekoladowy, zmiksować. Dodać przesiane składniki i wymieszać rózgą kuchenną. Banany obrać, pokroić na plasterki i dodać do ciasta, delikatnie wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w 160 stopniach przez ok 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Wyjąć z formy.


Dodatkowo:
3 średniej wielkości banany
40 ml śmietanki kremówki 36%
50 g czekolady gorzkiej

Śmietankę podgrzać, prawie do wrzenia. Dodać posiekaną czekoladę, wymieszać do otrzymania gęstego sosu.


Na cieście poukładać pokrojone w plasterki banany i polać sosem czekoladowym. Przechowywać w temperaturze pokojowej.



SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz