1 maj 2015

Drożdżowe muffinki z kruszonką




Składniki:
230 g mąki tortowej
7 g drożdży suchych
2 żółtka
125 ml mleka
50 g masła
50 g cukru
1 łyżka cukru waniliowego


Masło roztopić, dodać mleko i delikatnie podgrzać. Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać żółtka, cukry i letnie mleko. Całość dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przekładamy na stolnicę podsypaną mąką. Chwilkę zagniatamy. Z ciasta formujemy 10 kul identycznej wielkości. Umieszczamy je w foremkach wysmarowanych masłem i oprószonych mąką. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.



Kruszonka:
50 g masła
50 g cukru
70 g mąki


Masło roztopić i wystudzić. Dodać cukier i mąkę, wymieszać. Powstanie sypka kruszonka.


Wyrośnięte ciasto pędzlujemy (żółtko wymieszane z 1 łyżeczką mleka) z wierzchu i posypujemy kruszonką. Pieczemy w 160 stopniach przez 20 minut, do suchego patyczka.



SMACZNEGO

1 komentarz: