Składniki:
230 g mąki
tortowej
7 g drożdży
suchych
2 żółtka
125 ml mleka
50 g masła
50 g cukru
1 łyżka
cukru waniliowego
Masło roztopić,
dodać mleko i delikatnie podgrzać. Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać żółtka,
cukry i letnie mleko. Całość dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do
wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przekładamy na stolnicę
podsypaną mąką. Chwilkę zagniatamy. Z ciasta formujemy 10 kul identycznej
wielkości. Umieszczamy je w foremkach wysmarowanych masłem i oprószonych mąką.
Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.
Kruszonka:
50 g masła
50 g cukru
70 g mąki
Masło
roztopić i wystudzić. Dodać cukier i mąkę, wymieszać. Powstanie sypka
kruszonka.
Wyrośnięte
ciasto pędzlujemy (żółtko wymieszane z 1 łyżeczką mleka) z wierzchu i
posypujemy kruszonką. Pieczemy w 160 stopniach przez 20 minut, do suchego
patyczka.
SMACZNEGO
Idealne na majowy piknik w plenerze :D
OdpowiedzUsuń