6 maj 2015

Wuzetka z nutą porzeczkową




Składniki:
6 jajek
150 g cukru
115 g mąki pszennej
25 g kakao
40 g masła
szczypta soli


Mąkę przesiać, dodać kakao, delikatnie przemieszać. Masło roztopić i wystudzić. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z połową cukru. Białka z solą, ubić na sztywno. Dodać cukier. Zmiksować. Następnie łyżka po łyżce stopniowo dodawać masę z żółtek, miksując na najwolniejszych obrotach. Kolejno stopniowo dodawać mąkę, na koniec dodać masło. Delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy (spód wyłożyć papierem do pieczenia) i piec w 160 stopniach przez 30 minut do tzw. suchego patyczka. Po wystudzeniu przekroić na pół.


Masa:
500 ml śmietanki 36%
2 łyżeczki cukru pudru


Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier, delikatnie wymieszać.


Do nasączenia:
kompot z czarnych porzeczek, rozcieńczony wodą (według uznania).



Spód biszkoptu umieścić na paterze, nasączyć połową ponczu. Na ciasto wyłożyć masę  śmietanową (odrobinę można zostawić do dekoracji). Przykryć 2 połową biszkoptu, nasączyć. Wstawić do lodówki.



Polewa czekoladowa:
60 g czekolady gorzkiej
60 g czekolady mlecznej
100 ml śmietanki 30%


W garnuszku podgrzać śmietankę. Do gorącej dodać pokruszone czekolady i dokładnie wymieszać do rozpuszczenia. Wystudzić.  Udekorować wierzch ciasta. Schłodzić. Dekorację z bitej śmietany najlepiej wykonać na drugi dzień.


SMACZNEGO

4 komentarze: