Składniki:
6 jajek
150 g cukru
115 g mąki
pszennej
25 g kakao
40 g masła
szczypta soli
Mąkę przesiać,
dodać kakao, delikatnie przemieszać. Masło roztopić i wystudzić. Białka
oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z połową cukru. Białka z solą, ubić na
sztywno. Dodać cukier. Zmiksować. Następnie łyżka po łyżce stopniowo dodawać
masę z żółtek, miksując na najwolniejszych obrotach. Kolejno stopniowo dodawać
mąkę, na koniec dodać masło. Delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy
(spód wyłożyć papierem do pieczenia) i piec w 160 stopniach przez 30 minut do
tzw. suchego patyczka. Po wystudzeniu przekroić na pół.
Masa:
500 ml
śmietanki 36%
2 łyżeczki
cukru pudru
Śmietankę
ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier, delikatnie wymieszać.
Do nasączenia:
kompot z czarnych porzeczek, rozcieńczony wodą (według uznania).
Spód
biszkoptu umieścić na paterze, nasączyć połową ponczu. Na ciasto wyłożyć masę śmietanową (odrobinę można zostawić do
dekoracji). Przykryć 2 połową biszkoptu, nasączyć. Wstawić do lodówki.
Polewa
czekoladowa:
60 g
czekolady gorzkiej
60 g
czekolady mlecznej
100 ml
śmietanki 30%
W garnuszku
podgrzać śmietankę. Do gorącej dodać pokruszone czekolady i dokładnie wymieszać
do rozpuszczenia. Wystudzić. Udekorować
wierzch ciasta. Schłodzić. Dekorację z bitej śmietany najlepiej wykonać na
drugi dzień.
SMACZNEGO
ooo brzmi pysznie! :)
OdpowiedzUsuńI pysznie smakuje :)
UsuńNiesamowicie elegancko się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńdziękuje :)
Usuń