Składniki:
2,5 szklanki mąki
margaryna
1 łyżka smalcu
4 jajka
4 łyżki cukru
2 łyżki cukru waniliowego domowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
1,5 łyżki bułki tartej
Żółtka oddzielić od białek.
Margarynę pokroić na mniejsze kawałki, dodać żółtka, smalec, cukier oraz mąkę
wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko razem zagnieść ręcznie. Otrzymaną
kulę ciasta podzielić na dwie części – 1/3 i 2/3. Mniejszą część ciasta schować
do zamrażalnika, a do większej dodać kakao. Zagnieść. Większym kawałkiem
wyłożyć spód blachy (z papierem do pieczenia) o wymiarach ok. 25×40 cm. Posypać
bułką tartą.
Masa serowa:
3 śmietany 18% (po 400g)
2 budynie śmietankowe
½ szklanki cukru
4 białka
szczypta soli
Białka ubić z solą na sztywno.
Dodawać po trochu cukier, miksując na najniższych obrotach. Dodać budynie,
zmiksować. Do masy dodawać łyżka po łyżce śmietanę, mieszając powoli drewnianą łyżką.
Gotową
masę wylać na kakaowe ciasto. Na wierzch zetrzeć na tartce na grubych oczkach, zmrożoną
część ciasta. Pieczemy w 160 stopniach z termoobiegiem przez 60 minut.
SMACZNEGO
Bardzo lubię to ciasto, wyszło wspaniale
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie ;)
OdpowiedzUsuńfajne ciasto :) a ten smalec,to koniecznie musi być?
OdpowiedzUsuńMożna pominąć, jednak smalec zdecydowanie poprawia kruchość ciasta.
Usuń