23 maj 2015

Sernik bez sera




Składniki:
2,5 szklanki mąki
margaryna
1 łyżka smalcu
4 jajka
4 łyżki cukru
2 łyżki cukru waniliowego domowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
1,5 łyżki bułki tartej


Żółtka oddzielić od białek. Margarynę pokroić na mniejsze kawałki, dodać żółtka, smalec, cukier oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko razem zagnieść ręcznie. Otrzymaną kulę ciasta podzielić na dwie części – 1/3 i 2/3. Mniejszą część ciasta schować do zamrażalnika, a do większej dodać kakao. Zagnieść. Większym kawałkiem wyłożyć spód blachy (z papierem do pieczenia) o wymiarach ok. 25×40 cm. Posypać bułką tartą.


Masa serowa:
3 śmietany 18% (po 400g)
2 budynie śmietankowe
½ szklanki cukru
4 białka
szczypta soli


Białka ubić z solą na sztywno. Dodawać po trochu cukier, miksując na najniższych obrotach. Dodać budynie, zmiksować. Do masy dodawać łyżka po łyżce śmietanę, mieszając powoli drewnianą łyżką. 



Gotową masę wylać na kakaowe ciasto. Na wierzch zetrzeć na tartce na grubych oczkach, zmrożoną część ciasta. Pieczemy w 160 stopniach z termoobiegiem przez 60 minut.


SMACZNEGO

4 komentarze:

  1. Bardzo lubię to ciasto, wyszło wspaniale

    OdpowiedzUsuń
  2. fajne ciasto :) a ten smalec,to koniecznie musi być?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można pominąć, jednak smalec zdecydowanie poprawia kruchość ciasta.

      Usuń