Składniki:
700 g schabu
olej do
smażenia
szklanka wody
bulionetka Knorr
do duszonych mięs
2,5 łyżki
chrzanu np. sarmacki
3 łyżki
śmietany 18%
1,5 łyżki
mąki
sól, pieprz
Mięso
dokładnie myjemy i kroimy na grube kotlety. Doprawiamy z obu stron solą i
pieprzem, obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano.
Przekładamy na talerz.
Do miski wlewamy szklankę gorącej wody, dodajemy
bulionetkę i chrzan, mieszamy. W osobnym naczyniu łączymy ze sobą śmietanę i
mąkę, dokładnie aby nie powstały grudki. Dodajemy po trochu gorącą wodę. Gdy
składniki się połączą przelewamy na patelnie i zagotowujemy, sos nam
zgęstnieje. Dokładamy wcześniej usmażone mięso i całość dusimy pod przykryciem
45 minut.
Podajemy posypane koperkiem.
SMACZNEGO
Uwielbiam sos chrzanowy, zazwyczaj podaję go z wołowiną.
OdpowiedzUsuń