1 maj 2015

Schab w sosie chrzanowym



Składniki:
700 g schabu
olej do smażenia
szklanka wody
bulionetka  Knorr do duszonych mięs
2,5 łyżki chrzanu np. sarmacki
3 łyżki śmietany 18%
1,5 łyżki mąki
sól, pieprz


Mięso dokładnie myjemy i kroimy na grube kotlety. Doprawiamy z obu stron solą i pieprzem, obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano. Przekładamy na talerz. 


Do miski wlewamy szklankę gorącej wody, dodajemy bulionetkę i chrzan, mieszamy. W osobnym naczyniu łączymy ze sobą śmietanę i mąkę, dokładnie aby nie powstały grudki. Dodajemy po trochu gorącą wodę. Gdy składniki się połączą przelewamy na patelnie i zagotowujemy, sos nam zgęstnieje. Dokładamy wcześniej usmażone mięso i całość dusimy pod przykryciem 45 minut. 


Podajemy posypane koperkiem.

SMACZNEGO

1 komentarz:

  1. Uwielbiam sos chrzanowy, zazwyczaj podaję go z wołowiną.

    OdpowiedzUsuń