Składniki:
3 szklanki
mąki tortowej
7 g drożdży
suchych
3/4 szklanki
mleka
1 szklanka
puree z dyni
1 jajko
30 g masła
65 g cukru
szczypta soli
pół łyżeczki
cynamonu
1 łyżeczka
aromatu pomarańczowego
Masło
roztopić i przestudzić. Mleko delikatnie podgrzać. Mąkę wymieszać z drożdżami,
dodać resztę składników i dokładnie wyrobić. Ciasto przykryć ściereczką i
odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto przełożyć
na stolnicę podsypaną mąką i krótko wyrobić. Podzielić na 15 części.
Uformować okrągłe kulki. Układać w formie do pieczenia muffinek wysmarowanej
masłem i posypanej mąką. Odstawić do ponownego wyrośnięcia. Piec w temperaturze
170º przez około 20-25 minut. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Lukier:
1 szklanka
cukru pudru
3 - 5
łyżek wrzącej wody
kilka kropel
aromatu pomarańczowego (można zastąpić startą skórką z pomarańczy)
Wodę, cukier
i aromat połączyć razem. Powstałe grudki rozetrzeć łyżką. Jeśli lukier wyjdzie
zbyt rzadki należy dodać trochę cukru pudru, jeśli zbyt gęsty - odrobinę wody
Polukrować babeczki.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz