27 maj 2015

Dyniowe muffinki z pomarańczowym lukrem




Składniki:
3 szklanki mąki tortowej
7 g drożdży suchych
3/4 szklanki mleka
1 szklanka puree z dyni
1 jajko
30 g masła
65 g cukru
szczypta  soli
pół łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka aromatu pomarańczowego


Masło roztopić i przestudzić. Mleko delikatnie podgrzać. Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać resztę składników i dokładnie wyrobić. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. 


Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką i krótko wyrobić. Podzielić na 15 części. Uformować okrągłe kulki. Układać w formie do pieczenia muffinek wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Odstawić do ponownego wyrośnięcia. Piec w temperaturze 170º przez około 20-25 minut. Wyjąć, wystudzić na kratce.


Lukier:
1 szklanka cukru pudru
3 - 5 łyżek wrzącej wody
kilka kropel aromatu pomarańczowego (można zastąpić startą skórką z pomarańczy)


Wodę, cukier i aromat połączyć razem. Powstałe grudki rozetrzeć łyżką. Jeśli lukier wyjdzie zbyt rzadki należy dodać trochę cukru pudru, jeśli zbyt gęsty - odrobinę wody Polukrować babeczki.


SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz