Składniki:
150 g gorzkiej czekolady
150 g masła
150 g cukru
6 jajek
150 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Masło zmiksować z roztopioną, lekko
ciepłą czekoladą. Żółtka oddzielić od białek. Do masła z czekoladą, jedno po
drugim dodawać żółtka, miksując. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać
do masy. Do białek dodać sól i ubić na sztywno. Przełożyć do czekoladowej masy
i delikatnie połączyć drewnianą łyżką. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy
(spód wyłożony papierem) o średnicy 25 cm i pieczemy w 160 stopniach przez
30-40 minut do tzw. suchego patyczka. Po
wystudzeniu przekroić na 3 części.
Poncz:
125 ml kompotu z wiśni
woda
Kompot rozcieńczyć wodą w ilości dowolnej.
Frużelina wiśniowa:
150 ml kompotu z wiśni
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka esencji waniliowej
700 g wiśni z kompotu
Wszystko składniki (z wyjątkiem wiśni) dokładnie połączyć. Przelać do
garnka o grubym spodzie, podgrzać i
mieszać do zgęstnienia (jak kisiel). Na koniec dodać wiśnie, wymieszać i
wystudzić.
Masa śmietanowa:
1 litr śmietanki 36%
4 łyżki cukru pudru
Śmietankę ubić mikserem na sztywno, na koniec dodać cukier i połączyć na
wolnych obrotach.
Na paterze ułożyć pierwszy blat biszkoptu,
nasączyć, równomiernie rozprowadzić ½ frużeliny, na koniec ¼ porcji śmietany.
Przykryć drugim blatem biszkoptu, ponownie nasączyć, rozprowadzić pozostałą
część frużeliny i ¼ śmietany. Przykryć ostatnim blatem biszkoptu, nasączyć.
Pozostałą śmietaną ozdobić boki i wierzch tortu.
Dekoracja z czekolady:
150 g gorzkiej czekolady
papier do pieczenia
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Ciepłą przekładamy do rękawa
cukierniczego (u mnie wykonany z kawałka kartonu) i w dowolnej formie rysujemy
po papierze. Wcześniej musimy sobie wymierzyć jaką wysokość i obwód ma tort.
Czekoladę odstawiamy do wystygnięcia, można umieścić w lodówce na 10 minut. Następnie
naszą dekorację przykładamy do boków tortu, lekko dociskając aby przykleiła się
do śmietany i zdejmujemy papier. Gotowe. Tort przechowujemy w lodówce.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz