15 maj 2015

Tort śmietanowy z frużeliną wiśniową




Składniki:
150 g gorzkiej czekolady
150 g masła
150 g cukru
6 jajek
150 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli


Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Masło zmiksować z roztopioną, lekko ciepłą czekoladą. Żółtka oddzielić od białek. Do masła z czekoladą, jedno po drugim dodawać żółtka, miksując. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy. Do białek dodać sól i ubić na sztywno. Przełożyć do czekoladowej masy i delikatnie połączyć drewnianą łyżką. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy (spód wyłożony papierem) o średnicy 25 cm i pieczemy w 160 stopniach przez 30-40 minut do tzw. suchego patyczka. Po wystudzeniu przekroić na 3 części.





Poncz:
125 ml kompotu z wiśni
woda

Kompot rozcieńczyć wodą w ilości dowolnej.


Frużelina wiśniowa:
150 ml kompotu z wiśni
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka esencji waniliowej
700 g wiśni z kompotu


Wszystko składniki (z wyjątkiem wiśni) dokładnie połączyć. Przelać do garnka o grubym spodzie,  podgrzać i mieszać do zgęstnienia (jak kisiel). Na koniec dodać wiśnie, wymieszać i wystudzić.


Masa śmietanowa:
1 litr śmietanki 36%
4 łyżki cukru pudru

Śmietankę ubić mikserem na sztywno, na koniec dodać cukier i połączyć na wolnych obrotach.


Na paterze ułożyć pierwszy blat biszkoptu, nasączyć, równomiernie rozprowadzić ½ frużeliny, na koniec ¼ porcji śmietany. Przykryć drugim blatem biszkoptu, ponownie nasączyć, rozprowadzić pozostałą część frużeliny i ¼ śmietany. Przykryć ostatnim blatem biszkoptu, nasączyć. Pozostałą śmietaną ozdobić boki i wierzch tortu.
 

Dekoracja z czekolady:
150 g gorzkiej czekolady
papier do pieczenia


Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Ciepłą przekładamy do rękawa cukierniczego (u mnie wykonany z kawałka kartonu) i w dowolnej formie rysujemy po papierze. Wcześniej musimy sobie wymierzyć jaką wysokość i obwód ma tort. Czekoladę odstawiamy do wystygnięcia, można umieścić w lodówce na 10 minut. Następnie naszą dekorację przykładamy do boków tortu, lekko dociskając aby przykleiła się do śmietany i zdejmujemy papier. Gotowe. Tort przechowujemy w lodówce.


SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz