Składniki:
230 g mąki tortowej
7 g drożdży suchych
2 żółtka
125 ml mleka
50 g masła
50 g cukru
1 łyżka cukru waniliowego
Masło roztopić, dodać mleko i
delikatnie podgrzać. Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać żółtka, cukry i letnie
mleko. Całość dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Masa serowa:
350 g półtłustego twarogu w kostce
1 łyżka cukru waniliowego
2 łyżki cukru
1 żółtko
Ser rozgniatamy widelcem. Dodajemy
pozostałe składniki i całość miksujemy mikserem do uzyskania gładkiej
konsystencji.
Dodatkowo:
suszona żurawina
Gdy ciasto podwoi swoją objętość,
przekładamy na stolnicę podsypaną mąką. Chwilkę zagniatamy. Wałkujemy na
prostokąt, krótszy bok ma być ciut większy od długości formy w której będziemy
piec. Rozsmarowujemy ser i posypujemy żurawiną. Zwijamy w rulon. Zawijamy końce
i wkładamy do keksówki. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.
Kruszonka:
50 g masła
50 g cukru
70 g mąki
Masło roztopić i wystudzić. Dodać
cukier i mąkę, wymieszać. Powstanie sypka kruszonka.
Wyrośnięte ciasto pędzlujemy (żółtko wymieszane z 1 łyżeczką
mleka) z wierzchu i posypujemy kruszonką. Pieczemy w 160 stopniach z termoobiegiem przez 50 minut, do suchego
patyczka.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz