4 maj 2015

Strucla z serem i żurawiną




Składniki:
230 g mąki tortowej
7 g drożdży suchych
2 żółtka
125 ml mleka
50 g masła
50 g cukru
1 łyżka cukru waniliowego



Masło roztopić, dodać mleko i delikatnie podgrzać. Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać żółtka, cukry i letnie mleko. Całość dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.


Masa serowa:
350 g półtłustego twarogu w kostce
1 łyżka cukru waniliowego
2 łyżki cukru
1 żółtko


Ser rozgniatamy widelcem. Dodajemy pozostałe składniki i całość miksujemy mikserem do uzyskania gładkiej konsystencji.



Dodatkowo:
suszona żurawina


Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przekładamy na stolnicę podsypaną mąką. Chwilkę zagniatamy. Wałkujemy na prostokąt, krótszy bok ma być ciut większy od długości formy w której będziemy piec. Rozsmarowujemy ser i posypujemy żurawiną. Zwijamy w rulon. Zawijamy końce i wkładamy do keksówki. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.



Kruszonka:
50 g masła
50 g cukru
70 g mąki


Masło roztopić i wystudzić. Dodać cukier i mąkę, wymieszać. Powstanie sypka kruszonka. 


Wyrośnięte ciasto pędzlujemy (żółtko wymieszane z 1 łyżeczką mleka) z wierzchu i posypujemy kruszonką. Pieczemy w 160 stopniach  z termoobiegiem przez 50 minut, do suchego patyczka.




SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz