10 mar 2016

Hamburger wołowy


Składniki:
bułki do hamburgerów
400 gram mięsa wołowego
120 ml bulionu
1/3 łyżeczki imbiru
1/3 łyżeczki kolendry mielonej Rafex
1/3 łyżeczki chili grys Rafex
1/3 łyżeczki gorczycy mielonej
sól, pieprz
pomidor
cebula
ogórek
sałata
ser żółty
majonez Roleski
ketchup Roleski
musztarda sarepska Roleski


Mięso dokładnie myjemy, mielimy przynajmniej dwukrotnie maszynką do mięsa.  Dodajemy startą na tartce cebulę, przyprawy i bulion, dokładnie mieszamy. 


Formujemy 4 kotlety, spłaszczamy i grillujemy na patelni grillowej bez dodatku tłuszczu. Bułki przekrojone, również grillujemy na tej samej patelni. 


Dolną część bułki po podgrzaniu, smarujemy po 1 łyżeczce keczupu, musztardy i majonezu. Układamy sałatę, posmarowany z wierzchu keczupem kotlet, ogórek i pomidor. Górną bułeczkę smarujemy od spodu, po 1 łyżeczce keczupu, musztardy i majonezu. Przykrywamy hamburgera. 

Mięso jest bardzo soczyste.


SMACZNEGO




1 komentarz: