17 mar 2016

Mazurek orzechowy z bezą




Składniki:
3 jajka
180 g cukru
120 g masła
120 g mąki tortowej
250 g orzechów włoskich
wafel


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 


Orzechy mielimy w maszynce. Oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek dodać cukier i zmiksować do otrzymania puszystej żółtkowej masy. Stopniowo dodawać miękkie masło, nadal miksując. Dodać orzechy i mąkę, zmiksować. Tortownicę, samo dno, wyłożyć waflem. Następnie przełożyć gotową masę i równomiernie rozprowadzić. Wstawić do nagrzanego, do 175 stopni piekarnika i piec 20 minut.


Dodatkowo:
150 g cukru pudru
50 g orzechów włoskich


Orzechy posiekać. Białka ubić na sztywno. Kolejno, łyżka po łyżce, dodawać cukier, miksując na wolnych obrotach po każdym dodaniu. Pianę wyłożyć na gorące, upieczone ciasto, posypać orzechami i wstawić do piekarnika na 30 minut, zmniejszając temperaturę do 140 stopni. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy kolejne 35 minut. Wystudzić.



SMACZNEGO

2 komentarze:

  1. Czy najpierw pieczemy spód do mazurka a potem osobno bezę. Czy też na podpieczony spód wylewamy beze i pieczemy razem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pianę z białek wylewamy na podpieczony (20 min) gorący spód i pieczemy razem według przepisu :)

      Usuń