Składniki:
3 jajka
180 g cukru
120 g masła
120 g mąki tortowej
250 g orzechów
włoskich
wafel
Wszystkie
składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Orzechy
mielimy w maszynce. Oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek dodać cukier i
zmiksować do otrzymania puszystej żółtkowej masy. Stopniowo dodawać miękkie
masło, nadal miksując. Dodać orzechy i mąkę, zmiksować. Tortownicę, samo dno, wyłożyć
waflem. Następnie przełożyć gotową masę i równomiernie rozprowadzić. Wstawić do
nagrzanego, do 175 stopni piekarnika i piec 20 minut.
Dodatkowo:
150 g cukru
pudru
50 g
orzechów włoskich
Orzechy
posiekać. Białka ubić na sztywno. Kolejno, łyżka po łyżce, dodawać cukier,
miksując na wolnych obrotach po każdym dodaniu. Pianę wyłożyć na gorące,
upieczone ciasto, posypać orzechami i wstawić do piekarnika na 30 minut,
zmniejszając temperaturę do 140 stopni. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę
do 120 stopni i pieczemy kolejne 35 minut. Wystudzić.
SMACZNEGO
Czy najpierw pieczemy spód do mazurka a potem osobno bezę. Czy też na podpieczony spód wylewamy beze i pieczemy razem?
OdpowiedzUsuńPianę z białek wylewamy na podpieczony (20 min) gorący spód i pieczemy razem według przepisu :)
Usuń