1 wrz 2016

Migdałowe ciasto z cukinią




Składniki:
250 g mąki tortowej
200 g zmielonych migdałów
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
3 jajka
150 ml oleju rzepakowego
180 g brązowego cukru
250 g cukinii


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Cukinię obrać ze skóry, wydrążyć i zetrzeć na tartce na dużych oczkach. Mąkę, proszek, cynamon, sól, przesiać. Wymieszać ze migdałami. W osobnym naczyniu zmiksować jajka, olej i cukier. Dodać przesiane składniki i wymieszać drewnianą łyżką. 


Dodać cukinię i wymieszać, do połączenia.


Formę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Przełożyć ciasto, wyrównać. 


Piec w temperaturze 170ºC około 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Zimne wyjąć z formy.


Polewa:
70 ml śmietanki kremówki 30%
90 g deserowej mlecznej


Kremówkę podgrzać, ale nie do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną czekoladę, dokładnie wymieszać. Przestudzoną polewę wylać na ciasto.


SMACZNEGO

1 komentarz: