Składniki:
250 g mąki tortowej
200 g
zmielonych migdałów
1 łyżeczka
cynamonu
2 łyżeczki
proszku do pieczenia
szczypta
soli
3 jajka
150 ml oleju
rzepakowego
180 g brązowego
cukru
250
g cukinii
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze
pokojowej.
Cukinię obrać ze skóry, wydrążyć i zetrzeć na tartce
na dużych oczkach. Mąkę, proszek, cynamon, sól, przesiać. Wymieszać ze migdałami.
W osobnym naczyniu zmiksować jajka, olej i cukier. Dodać przesiane składniki i
wymieszać drewnianą łyżką.
Dodać cukinię i wymieszać, do połączenia.
Formę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo
dno. Przełożyć ciasto, wyrównać.
Piec w temperaturze 170ºC około 40 minut,
do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Zimne wyjąć z formy.
Polewa:
70 ml
śmietanki kremówki 30%
90 g
deserowej mlecznej
Kremówkę podgrzać, ale nie do wrzenia, zdjąć z
palnika. Dodać posiekaną czekoladę, dokładnie wymieszać. Przestudzoną
polewę wylać na ciasto.
SMACZNEGO
Ciekawy pomysł na ciacho :)
OdpowiedzUsuń