Składniki:
3 kg cukinii
(waga po oczyszczeniu)
1 kg buraków
1 kg cebuli
Cebulę
pokroić w kostkę, zalać gorącą wodą, po ok 10 minutach wodę odlać a cebulkę
wystudzić. Buraki ugotować, wystudzić,
zdjąć skórkę, zetrzeć na tartce na dużych oczkach. Cukinię obrać ze skórki,
wydrążyć miąższ z pestkami, zetrzeć na tartce na dużych oczkach.Warzywa wymieszać.
Zalewa:
1 szklanka oleju
3/4 szklanki octu
1 szklanka cukru
1 łyżka soli
1 łyżeczka pieprzu
Składniki zalewy zagotować. Letnią wlać do warzyw, wymieszać.
Przekładać do słoików, uzupełnić zalewą, zamknąć. Pasteryzować 15 minut.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz