15 wrz 2016

Sałatka zimowa z cukinią i buraczkami




Składniki:
3 kg cukinii (waga po oczyszczeniu)
1 kg buraków
1 kg cebuli


Cebulę pokroić w kostkę, zalać gorącą wodą, po ok 10 minutach wodę odlać a cebulkę wystudzić.  Buraki ugotować, wystudzić, zdjąć skórkę, zetrzeć na tartce na dużych oczkach. Cukinię obrać ze skórki, wydrążyć miąższ z pestkami, zetrzeć na tartce na dużych oczkach.Warzywa wymieszać.


Zalewa:
1 szklanka oleju
3/4 szklanki octu
1 szklanka cukru
1 łyżka soli
1 łyżeczka pieprzu


Składniki zalewy zagotować. Letnią wlać do warzyw, wymieszać. 


Przekładać do słoików, uzupełnić zalewą,  zamknąć. Pasteryzować 15 minut.


SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz