Składniki:
3 kg cukinii
(waga po oczyszczeniu)
1 kg marchewki
6 cebul
główka czosnku
pęczek koperku
2 pęczki natki pietruszki
Cebulę
pokroić w kostkę. Marchewkę obrać ze skórki, zetrzeć na tartce na dużych oczkach. Cukinię obrać ze skórki,
wydrążyć miąższ z pestkami, zetrzeć na tartce na dużych oczkach. Czosnek przecisnąć przez praskę. Koperek i natkę posiekać. Wszystko razem wymieszać.
Zalewa:
1 szklanka oleju
3/4 szklanki octu
1 szklanka cukru
1 łyżka soli
1 łyżeczka pieprzu
Składniki zalewy zagotować. Letnią wlać do warzyw, wymieszać. Warzywa z zalewą gotować przez 5 minut.
Przekładać do słoików, uzupełnić zalewą, zamknąć. Pasteryzować 15 minut.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz