15 wrz 2016

Sałatka zimowa z cukinią i marchewką

Składniki:

3 kg cukinii (waga po oczyszczeniu)

1 kg marchewki

6 cebul
główka czosnku
pęczek koperku
2 pęczki natki pietruszki




Cebulę pokroić w kostkę.  Marchewkę obrać ze skórki, zetrzeć na tartce na dużych oczkach. Cukinię obrać ze skórki, wydrążyć miąższ z pestkami, zetrzeć na tartce na dużych oczkach. Czosnek przecisnąć przez praskę. Koperek i natkę posiekać. Wszystko razem wymieszać.


Zalewa:
1 szklanka oleju
3/4 szklanki octu
1 szklanka cukru
1 łyżka soli
1 łyżeczka pieprzu


Składniki zalewy zagotować. Letnią wlać do warzyw, wymieszać. Warzywa z zalewą gotować przez 5 minut.  

Przekładać do słoików, uzupełnić zalewą,  zamknąć. Pasteryzować 15 minut.
SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz