Składniki:
230 g masła
3/4 szklanki
cukru pudru
1 szklanka
miodu sztucznego
1 jajko
5 szklanek
mąki tortowej (odjąć 2 - 4 łyżki dodając w to miejsce kakao)
1 łyżeczka
sody oczyszczonej
2 łyżki przyprawy
do piernika
szczypta
soli
Wszystkie
składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę
przesiać z kakao, sodą, przyprawą do piernika, solą, odstawić. Masło utrzeć z
cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać miód, zmiksować. Dodać jajko, zmiksować.
Dodać mąkę, wyrobić do uzyskania jednolitej masy.
Ciasto schłodzić w lodówce
przez noc. Następnie masę podzielić na dwie części, każdą z nich rozwałkować (podsypując
mąką) na grubość 3 milimetrów. Foremkami wykrawać różnej wielkości gwiazdki,
serduszka, kwiatki. Ciastka pieczemy przez 9 minut w temperaturze 200 stopni.
Studzić na kratce.
Lukier
królewski:
3 białka
szczypta soli
3 ½ szklanki cukru pudru
2 łyżeczki zapachu
waniliowego
Cukier
przesiać. Białka z dodatkiem soli ubić na sztywno. Stopniowo, łyżka po łyżce,
dodawać cukier, nadal ubijając. Na koniec dodać zapach.
Wykonanie
Zaczynamy od
największego pierniczka, kładziemy łyżkę lukru i delikatnie rozprowadzamy po
powierzchni, przykrywamy kolejno mniejszymi pierniczkami, wcześniej
posmarowanymi lukrem, z najmniejszego pierniczka można zrobić gwiazdę
umieszczając ją na czubku powstałej choinki. Odstawiamy do całkowitego
wyschnięcia lukru.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz