18 gru 2016

Choinki z pierników




Składniki:
230 g masła
3/4 szklanki cukru pudru
1 szklanka miodu sztucznego
1 jajko
5 szklanek mąki tortowej (odjąć 2 - 4 łyżki dodając w to miejsce kakao)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki przyprawy do piernika
szczypta soli


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę przesiać z kakao, sodą, przyprawą do piernika, solą, odstawić. Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać miód, zmiksować. Dodać jajko, zmiksować. Dodać mąkę, wyrobić do uzyskania jednolitej masy. 


Ciasto schłodzić w lodówce przez noc. Następnie masę podzielić na dwie części, każdą z nich rozwałkować (podsypując mąką) na grubość 3 milimetrów. Foremkami wykrawać różnej wielkości gwiazdki, serduszka, kwiatki. Ciastka pieczemy przez 9 minut w temperaturze 200 stopni. Studzić na kratce.





Lukier królewski:
3 białka
szczypta soli
3 ½  szklanki cukru pudru
2 łyżeczki zapachu waniliowego

Cukier przesiać. Białka z dodatkiem soli ubić na sztywno. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać cukier, nadal ubijając. Na koniec dodać zapach.



Wykonanie
Zaczynamy od największego pierniczka, kładziemy łyżkę lukru i delikatnie rozprowadzamy po powierzchni, przykrywamy kolejno mniejszymi pierniczkami, wcześniej posmarowanymi lukrem, z najmniejszego pierniczka można zrobić gwiazdę umieszczając ją na czubku powstałej choinki. Odstawiamy do całkowitego wyschnięcia lukru.




SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz