Składniki:
700 g jabłek
2 łyżki soku
z cytryny
3 łyżki soku
pomarańczowego
2 łyżki
rodzynek
200 g masła
170 g cukru
4 jajka
200 g mąki tortowej
120 g
zmielonych migdałów
2 łyżki
kakao
1 łyżeczka
cynamonu
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
Wszystkie
składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę przesiać
z proszkiem do pieczenia, kakao i
cynamonem. Jabłka obrać, pokroić w kostkę. Wymieszać z rodzynkami, sokiem pomarańczowym
i z cytryny, odstawić na 1 godzinę w temperaturze pokojowej.
Do miski
przekładamy masło i cukier, miksujemy do powstania jasnej i puszystej masy
maślanej. Kolejno, jedno po drugim, dodajemy jajka, miksując po każdym dodaniu.
Do powstałej masy dodać mąkę i migdały, wymieszać szpatułką. Na koniec dodać
jabłka, bez soku i wymieszać.
Tortownicę o średnicy 24 cm, wyłożyć papierem do
pieczenia, przełożyć ciasto, wyrównać. Pieczemy w 170 stopniach, przez ok 50
minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z formy, wystudzić.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz