18 gru 2016

Czekoladowe z jabłkami i rodzynkami




Składniki:
700 g jabłek
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki soku pomarańczowego
2 łyżki rodzynek
200 g masła
170 g cukru
4 jajka
200 g mąki tortowej
120 g zmielonych migdałów
2 łyżki kakao
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę przesiać z  proszkiem do pieczenia, kakao i cynamonem. Jabłka obrać, pokroić w kostkę. Wymieszać z rodzynkami, sokiem pomarańczowym i z cytryny, odstawić na 1 godzinę w temperaturze pokojowej.


Do miski przekładamy masło i cukier, miksujemy do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Kolejno, jedno po drugim, dodajemy jajka, miksując po każdym dodaniu. Do powstałej masy dodać mąkę i migdały, wymieszać szpatułką. Na koniec dodać jabłka, bez soku i wymieszać. 


Tortownicę o średnicy 24 cm, wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto, wyrównać. Pieczemy w 170 stopniach, przez ok 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z formy, wystudzić.


SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz