Składniki:
3 jajka
200 g cukru
250 g
ricotty
50 ml oleju rzepakowego
świeżo
starta skórka z 1 cytryny
300 g mąki tortowej
2 łyżeczki
proszku do pieczenia
4-5 jabłek
Wszystkie
składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę przesiać
z proszkiem do pieczenia. Do miski wbić jajka, dodać cukier, zmiksować do uzyskania
jasnej, puszystej masy.
Stopniowo dodawać serek ricotta, nadal ubijając, do
momentu, aż w masie nie będzie grudek sera. W trakcie miksowania cienką strużką
wlać olej i dodać skórkę z cytryny. Na koniec dodać mąkę i wymieszać drewnianą
łyżką do połączenia.
Tak powstałe ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 24
cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Jabłka obrać ze skórki, pokroić
na ćwiartki i na paseczki. Ułożyć na wierzchu.
Ciasto pieczemy w 160 stopniach,
przez ok 50 minut, do tzw. suchego patyczka.
SMACZNEGO
pyszności. skusiłąbym się na duży kawałek ;)
OdpowiedzUsuń