Składniki:
3 jajka
200 g cukru 
250 g
ricotty 
50 ml oleju rzepakowego
świeżo
starta skórka z 1 cytryny
300 g mąki tortowej
2 łyżeczki
proszku do pieczenia
4-5 jabłek
Wszystkie
składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 
Mąkę przesiać
z proszkiem do pieczenia. Do miski wbić jajka, dodać cukier, zmiksować do uzyskania
jasnej, puszystej masy. 
Stopniowo dodawać serek ricotta, nadal ubijając, do
momentu, aż w masie nie będzie grudek sera. W trakcie miksowania cienką strużką
wlać olej i dodać skórkę z cytryny. Na koniec dodać mąkę i wymieszać drewnianą
łyżką do połączenia. 
Tak powstałe ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 24
cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Jabłka obrać ze skórki, pokroić
na ćwiartki i na paseczki. Ułożyć na wierzchu. 
Ciasto pieczemy w 160 stopniach,
przez ok 50 minut, do tzw. suchego patyczka.
SMACZNEGO





 
pyszności. skusiłąbym się na duży kawałek ;)
OdpowiedzUsuń