18 gru 2016

Ciasto z jabłkami i serkiem ricotta




Składniki:
3 jajka
200 g cukru
250 g ricotty
50 ml oleju rzepakowego
świeżo starta skórka z 1 cytryny
300 g mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4-5 jabłek


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Do miski wbić jajka, dodać cukier, zmiksować do uzyskania jasnej, puszystej masy. 


Stopniowo dodawać serek ricotta, nadal ubijając, do momentu, aż w masie nie będzie grudek sera. W trakcie miksowania cienką strużką wlać olej i dodać skórkę z cytryny. Na koniec dodać mąkę i wymieszać drewnianą łyżką do połączenia. 


Tak powstałe ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Jabłka obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki i na paseczki. Ułożyć na wierzchu. 


Ciasto pieczemy w 160 stopniach, przez ok 50 minut, do tzw. suchego patyczka.


SMACZNEGO

1 komentarz: