21 gru 2016

Muffinki cynamonowe z dynią i jabłkiem




Składniki:
250 g mąki tortowej
1 ½  łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
130 g cukru
4 jajka                 
200 ml oleju rzepakowego
200 g pure z dyni
1 jabłko
cukier brązowy do posypania


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.


Jabłko obrać ze skórki, zetrzeć na tartce na dużych oczkach. Mąkę przesiać z proszkiem, sodą, cynamonem i solą, odstawić. W drugim naczyniu, za pomocą rózgi kuchennej, roztrzepać jajka z olejem i cukrem, następnie dodać  pure z dyni i starte jabłko. 


Na koniec przesypać mąkę z drugiego naczynia. Wymieszać do połączenia składników. Formę do muffinek wyłożyć papierowymi foremkami. Nakładać ciasto do ¾ wysokości foremek. Z wierzchu posypać brązowym cukrem. 


Pieczemy w 175 stopniach przez ok. 22 minuty, do tzw. suchego patyczka. Upieczone, gorące muffinki wyjąć z formy i studzić na kratce.



SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz