Składniki:
250 g mąki tortowej
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka
sody oczyszczonej
3 łyżeczki
cynamonu
szczypta
soli
130 g cukru
4 jajka
200 ml oleju
rzepakowego
200 g pure
z dyni
1 jabłko
cukier brązowy
do posypania
Wszystkie
składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Jabłko obrać
ze skórki, zetrzeć na tartce na dużych oczkach. Mąkę przesiać z proszkiem,
sodą, cynamonem i solą, odstawić. W drugim naczyniu, za pomocą rózgi kuchennej,
roztrzepać jajka z olejem i cukrem, następnie dodać pure z dyni i starte jabłko.
Na koniec przesypać mąkę z drugiego naczynia. Wymieszać do
połączenia składników. Formę do muffinek wyłożyć papierowymi foremkami.
Nakładać ciasto do ¾ wysokości foremek. Z wierzchu posypać brązowym cukrem.
Pieczemy w 175 stopniach przez ok. 22 minuty, do tzw. suchego patyczka.
Upieczone, gorące muffinki wyjąć z formy i studzić na kratce.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz