7 gru 2016

Placki z ciecierzycą z sosem jogurtowo-sezamowym




Składniki:
150 g ciecierzycy z puszki
500 g cukinii
2 ziemniaki
3 łyżki mąki
1 jajko
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól, pieprz


Cukinie obieramy ze skórki i ścieramy na tartce na grubych oczkach. Posypujemy solą i odstawiamy na 10 minut, następnie odciskamy z nadmiaru wody. Do cukinii ścieramy na tartce ziemniaki oraz dodajemy ciecierzycę, jajko, mąkę i pozostałe przyprawy. 


Mieszamy. Placuszki smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Podajemy z sosem.



Sos jogurtowo-sezamowy:
150 ml jogurtu naturalnego
1 łyżka tahini
1 łyżeczka soku z cytryny
sól, pieprz


Jogurt mieszamy dokładnie z tahini. Doprawiamy do smaku. 



SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz