Składniki:
200 ml
wody gazowanej
200 ml mleka
150 g pure
z dyni
2 duże jajka
1 łyżka
cukru
szczypta
soli
250 g mąki tortowej
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
2 łyżeczki
cynamonu
80 g masła
Białka oddzielić od żółtek. Masło roztopić i
przestudzić. W dużej misce wymieszać wodę gazowaną, mleko, pure z dyni, cynamon,
żółtka i cukier. Dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz
masło. Wymieszać, aż masa będzie gładka. Odstawić na 15 minut. Białka ze
szczyptą soli, ubić na sztywno.
Delikatnie wmieszać do ciasta. Do rozgrzanej
gofrownicy, nakładać ciasto. Piec w zależności od mocy sprzętu, u mnie ok 7
minut. Upieczone gofry studzić na kratce, podawać z ulubionymi dodatkami.
Rewelacyjnie smakują z bitą śmietaną i syropem
klonowym.
SMACZNEGO
Mmm, pycha! Dyniowe gofry! Coś cudownego. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/