24 sty 2017

Gofry dyniowe




Składniki:
200 ml wody gazowanej
200 ml mleka
150 g pure z dyni
2 duże jajka
1 łyżka cukru
szczypta soli
250 g mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
80 g masła


Białka oddzielić od żółtek. Masło roztopić i przestudzić. W dużej misce wymieszać wodę gazowaną, mleko, pure z dyni, cynamon, żółtka i cukier. Dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz masło. Wymieszać, aż masa będzie gładka. Odstawić na 15 minut. Białka ze szczyptą soli, ubić na sztywno. 


Delikatnie wmieszać do ciasta. Do rozgrzanej gofrownicy, nakładać ciasto. Piec w zależności od mocy sprzętu, u mnie ok 7 minut. Upieczone gofry studzić na kratce, podawać z ulubionymi dodatkami.


Rewelacyjnie smakują z bitą śmietaną i syropem klonowym.


SMACZNEGO

1 komentarz:

  1. Mmm, pycha! Dyniowe gofry! Coś cudownego. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń