Składniki:
8 filetów
śledziowych marynowanych w occie
2 ziemniaki
1/2 białej
cebuli
3 łyżki
majonezu
3 łyżki jogurtu
greckiego
1 burak
1,5 gruszki
50 g
żurawiny ze słoiczka
1/2 czerwonej
cebuli
1 łyżka oleju
2 łyżki
cukru
sól, pieprz
2 łyżki
natki pietruszki
Ziemniaki i
buraka ugotować w mundurkach. Wystudzić, obrać ze skórki. Warzywa zetrzeć na
tarce na grubych oczkach do osobnych miseczek. Cebule pokroić w kostkę, każdą z
osobną blanszować (przelać gorącą i zimną wodą). Śledzie pokroić na malutkie
kawałki. Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce.
Do
ziemniaków dodać śledzia, 1/3 gruszki, białą cebulę, majonez, jogurt, sól,
pieprz, wymieszać i odstawić do lodówki na 24 godziny.
Pozostałą
gruszkę przełożyć do rondelka, dodać żurawinę i cukier, wymieszać, dusić na
małym ogniu, aż owoce zmiękną a sos zredukuje o połowę.
Do buraka
dodać przestudzony sos, czerwoną cebulę, olej, sól, pieprz, wymieszać i odstawić do lodówki na 24 godziny.
Następnego
dnia obie części sałatki wyłożyć na półmisek na przemian obok siebie. Oprószyć
posiekaną natką pietruszki.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz