23 sty 2017

Kluski dyniowe


Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki pure z dynii
1 szklanka wody
jajko
sól


Wszystkie składniki umieszczamy w misce, mieszamy łyżką do otrzymania gładkiej masy. 



W dużym garnku zagotowujemy wodę z łyżką soli. Kiedy woda zacznie się gotować, wkładamy do niej na chwilę metalową łyżkę, taką jak do jedzenia zupy, aby łyżka się zagrzała, wtedy ciasto nie będzie nam się kleiło. Łyżką nabieramy średniej wielkości kawałki ciasta dyniowego i wkłądamy do wrzatku, i tak kolejno aż zużyjemy całe ciasto. Kluski co jakiś czas mieszamy, aby sie nie skleiły. Gotujemy 10 minut od wypłynięcia.



SMACZNEGO

1 komentarz:

  1. mam jeszcze sporo puree z dyni zamrożonego- fajny pomysł na wykorzystanie zapasów:)

    OdpowiedzUsuń