Składniki:
1 kg piersi z kurczaka
3 ząbki czosnku
2 jajka
czerstwa bułka
3 łyżki suszonej natki pietruszki
1 łyżeczka majeranku
szczypta ostrej papryki
sól, pieprz
bułka tarta
Żółtka oddzielić od białek. Bułkę moczymy w mleku, odciskamy. Mięso oczyścić, zmielić w maszynce. Dodać żółtka, bułkę, przyprawy, natkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, dokładnie wymieszać.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Przełożyć do mięsa, delikatnie wmieszać, dodać taką ilość bułki tartej aby można było uformować kotlety (ja dałam 6 łyżek).
Zwilżonymi w wodzie dłońmi, formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz