Składniki:
250 g
ciasteczek owsianych
80 g masła
1 łyżeczka
przyprawy do piernika
Masło roztopić,
przestudzić. Wszystkie składniki umieścić w malakserze. Zmiksować do otrzymania
gładkiej masy. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier
wysypać masę, rozprowadzić po całym dnie, wyrównać. Schłodzić w lodówce przez
czas przygotowywania masy serowej.
Masa serowa:
750 g
twarogu półtłustego
250 g serka
mascarpone
2 jajka
2 żółtka
2 łyżki soku
z cytryny
3 łyżki mąki
ziemniaczanej
1 łyżka mąki
tortowej
190 g cukru
425 g puree
z dyni
2 łyżeczki
przyprawy do piernika
Wszystkie
składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Twaróg
dwukrotnie zmielić w maszynce. Wszystkie składniki na masę, umieścić w dużej
misce. Zmiksować do otrzymania jednolitej konsystencji.
Piekarnik
rozgrzać do temperatury 170ºC. Na schłodzony ciasteczkowy spód wylać masę
serową, wyrównać. Włożyć do piekarnika i od razu obniżyć temperaturę do 150ºC.
Piec w kąpieli wodnej (na dnie piekarnika umieścić naczynie żaroodporne
wypełnione wodą) około 90 minut. Wyjąć, przestudzić.
Sernik
schłodzić przez kilka godzin w lodówce.
SMACZNEGO
Mascarpone musi nadać bardzo kremowej konsystencji deserowi prawda? :)
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie. :)https://jaglusia.wordpress.com/