27 sty 2017

Sernik dyniowy




Składniki:
250 g ciasteczek owsianych
80 g masła
1 łyżeczka przyprawy do piernika


Masło roztopić, przestudzić. Wszystkie składniki umieścić w malakserze. Zmiksować do otrzymania gładkiej masy. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać masę, rozprowadzić po całym dnie, wyrównać. Schłodzić w lodówce przez czas przygotowywania masy serowej.


Masa serowa:
750 g twarogu półtłustego
250 g serka mascarpone
2 jajka
2 żółtka
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki tortowej
190 g cukru
425 g puree z dyni
2 łyżeczki przyprawy do piernika


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Twaróg dwukrotnie zmielić w maszynce. Wszystkie składniki na masę, umieścić w dużej misce. Zmiksować do otrzymania jednolitej konsystencji.


Piekarnik rozgrzać do temperatury 170ºC. Na schłodzony ciasteczkowy spód wylać masę serową, wyrównać. Włożyć do piekarnika i od razu obniżyć temperaturę do 150ºC. Piec w kąpieli wodnej (na dnie piekarnika umieścić naczynie żaroodporne wypełnione wodą) około 90 minut. Wyjąć, przestudzić.


Sernik schłodzić przez kilka godzin w lodówce.


SMACZNEGO

1 komentarz:

  1. Mascarpone musi nadać bardzo kremowej konsystencji deserowi prawda? :)
    Wygląda cudownie. :)https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń