Składniki:
7 filetów śledziowych marynowanych w
occie
200 g ukwaszonej
tłustej śmietany (przepis poniżej)
4 łyżeczki
musztardy francuskiej Roleski
1 łyżeczka
płynnego miodu
3 czubate
łyżeczki majonezu Roleski
ząbek
czosnku
2 łyżki
posiekanego koperku
sól, pieprz
Tłusta
ukwaszona śmietana
Składniki:
180 g
śmietanki 30%
3 łyżki
maślanki naturalnej
Składniki
wymieszać razem, przykryć talerzykiem, i odstawić w temperaturze pokojowej na
24 godziny.
Po tym czasie wstawić do lodówki i gotowe. Do zimnej śmietany dodać
musztardę, majonez, miód, przeciśnięty przez praskę czosnek, koperek oraz
przyprawy, wymieszać.
Śledzie
a’la matias co najmniej tydzień wcześniej zamarynować w occie. Po tym czasie
pokroić na mniejsze kawałki. Układać warstwami w plastikowym naczyniu, śledzie,
śmietana, śledzie, śmietana itd…
Tak przygotowane śledzie na co najmniej dobę
wstawić do lodówki, aby smaki się wymieszały.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz