14 sty 2017

Śledzie w sosie śmietanowo-musztardowym




Składniki:
7 filetów śledziowych marynowanych w occie 
200 g ukwaszonej tłustej śmietany (przepis poniżej)
4 łyżeczki musztardy francuskiej Roleski
1 łyżeczka płynnego miodu
3 czubate łyżeczki majonezu Roleski
ząbek czosnku
2 łyżki posiekanego koperku 
sól, pieprz


Tłusta ukwaszona śmietana
Składniki:
180 g śmietanki 30%
3 łyżki maślanki naturalnej
Składniki wymieszać razem, przykryć talerzykiem, i odstawić w temperaturze pokojowej na 24 godziny. 


Po tym czasie wstawić do lodówki i gotowe. Do zimnej śmietany dodać musztardę, majonez, miód, przeciśnięty przez praskę czosnek, koperek oraz przyprawy, wymieszać.


Śledzie a’la matias co najmniej tydzień wcześniej zamarynować w occie. Po tym czasie pokroić na mniejsze kawałki. Układać warstwami w plastikowym naczyniu, śledzie, śmietana, śledzie, śmietana itd… 


Tak przygotowane śledzie na co najmniej dobę wstawić do lodówki, aby smaki się wymieszały.

 
SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz