Składniki:
6 jajek
1 szklanka cukru
80 ml oleju
100 g mąki
ziemniaczanej
220 g mąki tortowej
2 łyżeczki
proszku do pieczenia
Wszystkie
składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąki i
proszek przesiać, odłożyć. Białka oddzielić od żółtek. Białka umieścić w osobnym
naczyniu i ubić ze szczyptą soli na sztywno. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać
cukier, ciągle miksując ale już na wolnych obrotach. Dodać pojedynczo żółtka i
zmiksować po powstania jednolitej, jasnożółtej piany. Cienką strużką wlewać
olej, ciągle miksując.
Do piany dodać mąkę i wymieszać szpatułką. Formę o
wymiarach 25 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć masę, wyrównać,
piec w 170 stopniach przez ok 30-40 minut, do tzw. suchego patyczka. Po
wystudzeniu przekroić na 2 blaty.
Krem budyniowy:
6 żółtek
100 g cukru
40 g mąki tortowej
450 ml mleka
kilka kropel
zapachu waniliowego
250 g miękkiego
masła
Żółtka i
cukier utrzeć do białości. Dodać 50 ml
mleka, mąkę, wanilię i zmiksować. Pozostałą część mleka zagotować. Na wrzące
mleko wlać masę jajeczną i gotować, mieszając często, jak budyń, do
zgęstnienia. Gotowy krem przykryć folią spożywczą i wystudzić. Masło przełożyć
do miski i utrzeć do otrzymania kremowej konsystencji. Dodawać budyń, łyżka po
łyżce, miksując po każdym dodaniu.
Dodatkowo:
220 g dżemu truskawkowego
np. 100%
2 galaretki
truskawkowe, rozpuszczone w 500 ml wrzącej wody
wiórki
kokosowe
Dolny blat
biszkoptu posmarować dżemem truskawkowym. Na dżem wyłożyć 3/4 kremu budyniowego,
wyrównać. W drugim blacie za pomocą kieliszka zrobić otworki. Blat z otworkami
położyć na krem. Posmarować pozostałym kremem omijając wycięte otworki.
Oprószyć
wiórkami kokosowymi. Schłodzoną i lekko tężejącą galaretkę przełożyć do
otworków w cieście. Wstawić do lodówki, żeby galaretka dobrze stężała.
SMACZNEGO
ale fajne ciacho
OdpowiedzUsuń