Składniki:
arkusze Nori
torebka ryżu
¼ ogórka zielonego
2-3 plastry
łososia wędzonego
½ awokado
pasta wasabi
kiełki fasoli
mung (u mnie w zalewie ze słoiczka)
sos sojowy
Ryż ugotować
według instrukcji na opakowaniu. Awokado
obrać ze skórki, pokroić na wąskie paski. Ogórka obrać, przekroić na 4 części,
z każdej wykroić miąższ. Kiełki fasoli odsączyć. Arkusz nori układamy na macie bambusowej,
chropowatą stroną do góry. Wykładamy połowę porcji delikatnie ciepłego ryżu,
zostawiając u dołu i góry przynajmniej 1 cm wolnej powierzchni. Ryż smarujemy w
miejscu, w którym będziemy układać dodatki, cienką linię pasty wasabi. Przygotowałam 2
różne rolki.
W pierwszej dodatkami są: ogórek, łosoś i awokado.
W drugiej
rolce: łosoś, awokado, kiełki.
Całość dokładnie zwijamy z matą bambusową,
ściskając aby całość dokładnie się skleiła. Tak zwiniętą rolkę kroimy na
mniejsze, równe kawałki. Podajemy z sosem sojowym.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz