18 lut 2017

Domowe sushi





Składniki:
arkusze Nori
torebka ryżu
¼ ogórka zielonego
2-3 plastry łososia wędzonego
½ awokado
pasta wasabi
kiełki fasoli mung (u mnie w zalewie ze słoiczka)
sos sojowy



Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu.  Awokado obrać ze skórki, pokroić na wąskie paski. Ogórka obrać, przekroić na 4 części, z każdej wykroić miąższ. Kiełki fasoli odsączyć.  Arkusz nori układamy na macie bambusowej, chropowatą stroną do góry. Wykładamy połowę porcji delikatnie ciepłego ryżu, zostawiając u dołu i góry przynajmniej 1 cm wolnej powierzchni. Ryż smarujemy w miejscu, w którym będziemy układać dodatki,  cienką linię pasty wasabi. Przygotowałam 2 różne rolki. 
W pierwszej dodatkami są: ogórek, łosoś i awokado. 


W drugiej rolce: łosoś, awokado, kiełki. 


Całość dokładnie zwijamy z matą bambusową, ściskając aby całość dokładnie się skleiła. Tak zwiniętą rolkę kroimy na mniejsze, równe kawałki. Podajemy z sosem sojowym.


SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz