Składniki:
3 duże jajka
1 szklanka cukru
4 łyżki
miodu
3,5 szklanki
mąki tortowej
2 łyżeczki
kakao
2 łyżeczki
sody oczyszczonej
1 łyżka octu
Wszystkie
składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę i kakao
przesiać razem, odstawić. Do miski wsypać cukier i dodać jajka, ubijać do
powstania puszystej masy, przez 10 minut. Dodać miód, zmiksować. Do szklaneczki
nalać octu, dodać sodę, wymieszać. Do masy jajecznej dodać mąkę i sodę,
zmiksować do dokładnego połączenia składników.
Korzystając z wagi, ciasto
podzielić na 7 równych części. Tortownicę o średnicy 24 cm, wyłożyć papierem do
pieczenia (samo dno). Jedną częścią ciasta wylepić formę, wyrównać za pomocą
wałka, podsypując by się nie kleiło. Ponakłuwać widelcem. Piec w 180 stopniach
przez 8 minut. Wystudzić. Tak samo postąpić z pozostałymi 6 kawałkami ciasta.
Sześć
blatów odłożyć, a siódmy pokruszyć w malakserze na okruszki (do dekoracji
ciasta).
Krem:
300 g masła
800 g masy
kajmakowej z puszki
100 g drobno
posiekanych orzechów włoskich
5 łyżek wódki
2 łyżki kawy
zmielonej
Wszystkie
składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło zmiksować
do otrzymania jasnej, puszystej masy. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać
kajmak, ciągle miksując. Dodać alkohol oraz kawę, zmiksować.
Na końcu wmieszać
orzechy włoskie. Za pomocą wagi krem podzielić na 7 części.
Poncz do
nasączenia:
50 ml wódki
50 ml wody
Wymieszać.
Dodatkowo:
orzechy do
dekoracji
Blaty
układać na paterze, każdy nasączyć ponczem i posmarować kremem. Ostatnią
częścią kremu posmarować boki ciasta. Okruszkami posypać wierzch i boki
miodownika. Orzechy grubo posiekać i posypać wierzch ciasta. Ciasto przez noc
powinno stać w temperaturze pokojowej, następnego dnia wkładamy na kilka godzin
do lodówki. Ciasto przechowujemy w temperaturze pokojowej. Najsmaczniejsze po
kilku dniach.
SMACZNEGO
Kocham miodowniki. Ten wydaje się być przepyszny. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/