Składniki:
240 ml wody
50 g masła
2 łyżki
cukru brązowego
szczypta
soli
1 i 1/8
szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka
cynamonu
1 łyżeczka
ekstraktu z wanilii
3 jajka
W garnuszku
zagotować wodę, masło, cukier i sól. Do wrzątku wsypać mąkę wymieszaną z
cynamonem i ekstrakt z wanilii. Zdjąć z ognia, ucierać drewnianą łyżką, aż
ciasto będzie odstawać od brzegów naczynia.
Wystudzić. Do zimnej masy dodać
jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Ciasto powinno być gładkie ale
gęste. Przygotować maszynkę do ciastek z końcówką w kształcie dużej gwiazdki,
przełożyć do niej ciasto. Wyciskamy na rozgrzany do 175 stopni olej, churrosy
długości dowolnej.
Smażymy przekręcając kilka razy, do uzyskania złotego koloru.
Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz