21 lut 2017

Churros




Składniki:

240 ml wody

50 g masła

2 łyżki cukru brązowego

szczypta soli

1 i 1/8 szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

3 jajka





W garnuszku zagotować wodę, masło, cukier i sól. Do wrzątku wsypać mąkę wymieszaną z cynamonem i ekstrakt z wanilii. Zdjąć z ognia, ucierać drewnianą łyżką, aż ciasto będzie odstawać od brzegów naczynia. 


Wystudzić. Do zimnej masy dodać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Ciasto powinno być gładkie ale gęste. Przygotować maszynkę do ciastek z końcówką w kształcie dużej gwiazdki, przełożyć do niej ciasto. Wyciskamy na rozgrzany do 175 stopni olej, churrosy długości dowolnej. 


Smażymy przekręcając kilka razy, do uzyskania złotego koloru. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.





SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz