2 lut 2017

Jesienna Pani Walewska




Składniki:
4 szklanki mąki tortowej
350 g margaryny
3/4 szklanki cukru
6 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia


Wszystkie składniki umieścić w misce, zagnieść, z ciasta uformować kulę, przykryć folią i wstawić do lodówki na 2 godziny.


Dodatkowo:
6 białek
200 g cukru
410 g dżemu z czarnej porzeczki
200 g orzechów włoskich


Orzechy posiekać. Formę o wymiarach 25 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę schłodzonego ciasta, rozwałkować na dnie formy. Posmarować połową słoiczka z dżemem. 3 białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, następnie łyżka po łyżce dodać 100 g cukru pudru, miksując na małych obrotach miksera. Tak przygotowaną masę rozsmarowujemy na dżemie, posypujemy 100 g orzechów. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez ok 45 minut. Wystudzić. W ten sam sposób upiec 2 cześć ciasta.




Krem budyniowy:
500 ml mleka
2 żółtka
3 łyżki mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
150 g masła, w temperaturze pokojowej
100 ml wódki


Szklankę mleka zagotować z cukrem. Drugą zmiksować z mąkami i żółtkami. Dodać do gotującego się mleka, zagotować. Gdy zgęstnieje zdjąć z ognia, przykryć folią i odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć do otrzymania jasnego kremu. Stopniowo dodawać zimny budyń, cały czas miksując. Na koniec dodać alkohol i ekstrakt.

Na pierwszy placek nałożyć krem budyniowy, wyrównać. Przykryć drugim plackiem, odwracając go warstwą orzechową do dołu i polać polewą czekoladową.


Polewa czekoladowa:
75 g masła
75 g czekolady gorzkiej
75 g czekolady mlecznej

Masło roztopić, zdjąć z palnika Dodać posiekaną czekoladę, poczekać do jej roztopienia, wymieszać.


SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz