Składniki:
4 szklanki
mąki tortowej
350 g margaryny
3/4 szklanki
cukru
6 żółtek
2 łyżeczki
proszku do pieczenia
Wszystkie składniki
umieścić w misce, zagnieść, z ciasta uformować kulę, przykryć folią i wstawić
do lodówki na 2 godziny.
Dodatkowo:
6 białek
200 g cukru
410 g dżemu
z czarnej porzeczki
200 g
orzechów włoskich
Orzechy
posiekać. Formę o wymiarach 25 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę
schłodzonego ciasta, rozwałkować na dnie formy. Posmarować połową słoiczka z
dżemem. 3 białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, następnie łyżka po łyżce
dodać 100 g cukru pudru, miksując na małych obrotach miksera. Tak przygotowaną
masę rozsmarowujemy na dżemie, posypujemy 100 g orzechów. Pieczemy w
temperaturze 170 stopni przez ok 45 minut. Wystudzić. W ten sam sposób upiec 2
cześć ciasta.
Krem budyniowy:
500 ml mleka
2 żółtka
3 łyżki mąki
tortowej
2 łyżki mąki
ziemniaczanej
3 łyżki
cukru
1 łyżeczka
ekstraktu z wanilii
150 g masła,
w temperaturze pokojowej
100 ml wódki
Szklankę
mleka zagotować z cukrem. Drugą zmiksować z mąkami i żółtkami. Dodać do
gotującego się mleka, zagotować. Gdy zgęstnieje zdjąć z ognia, przykryć folią i
odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć do otrzymania jasnego kremu. Stopniowo
dodawać zimny budyń, cały czas miksując. Na koniec dodać alkohol i
ekstrakt.
Na pierwszy
placek nałożyć krem budyniowy, wyrównać. Przykryć drugim plackiem, odwracając
go warstwą orzechową do dołu i polać polewą czekoladową.
Polewa
czekoladowa:
75 g masła
75 g
czekolady gorzkiej
75 g
czekolady mlecznej
Masło
roztopić, zdjąć z palnika Dodać posiekaną czekoladę, poczekać do jej
roztopienia, wymieszać.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz