Składniki:
4 jajka
szczypta
soli
3/4 szklanki
cukru
3/4 szklanki
majonezu Roleski
90g mąki
pszennej
90g mąki
ziemniaczanej
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
Mąki
wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać, odstawić. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze
szczyptą soli, na sztywno. Stopniowo dodawać cukier, miksując na małych
obrotach. Dodawać żółtka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Po łyżce
dodawać majonez, miksując nadal na małych obrotach.
Na koniec dodać mąkę,
wmieszać delikatnie rózgą kuchenną. Formę do babki wysmarować masłem i oprószyć
bułką tartą. Wyłożyć ciasto.
Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, przez
ok. 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Ciasto wystudzić w uchylonym
piekarniku.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz