15 kwi 2017

Zupa serowa z grzankami


Składniki:
3 litry bulionu
900 g serka topionego różne smaki (śmietankowy, radamer, emmentaler)
400 g sera gouda
250 g sera mozzarella
100 g sera parmezan
5 cebul
6 ząbków czosnku
sól, pieprz



Cebulę kroimy w niedużą kostkę, czosnek przepuszczamy przez praskę.  Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej. Cebulę i czosnek szklimy na oleju. W dużym garnku podgrzewamy bulion, dodajemy pokrojony na mniejsze kawałki serki topione, oraz starte na tartce na dużych oczkach pozostałe rodzaje sera. Gotujemy, cały czas mieszając. Kiedy sery ładnie się rozpuszczą, dodajemy usmażoną cebulę z czosnkiem. Całość gotujemy i doprawiamy do smaku. Podajemy z grzankami, szczypiorkiem i natką pietruszki.



SMACZNEGO




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz