21 kwi 2017

Jajka z wędzonymi szprotkami




Składniki:
7 jajek
200 g wędzonych szprotek
3 łyżeczki jogurtu greckiego
3 łyżeczki majonezu 
1/2 łyżeczki musztardy sarepskiej
kilka gałązek szczypiorku 
sól, pieprz



Jajka ugotować na twardo. Schłodzić w zimnej wodzie. Zimne obrać i przekroić na pół, ułożyć na talerzu do jajek żółtkami do góry. Jedno jajko zetrzeć na tartce na małych oczkach. Szprotki obrać ze skóry, usunąć wnętrzności, głowę oraz ogon (kilka rybek zostawić do dekoracji). Mięso z ryb przełożyć do miski, dodać starte jajko, majonez, jogurt i musztardę, rozetrzeć widelcem na gładką masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Masę nałożyć na jajka, udekorować rybką i posypać posiekanym szczypiorkiem. 


SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz