4 lip 2017

Truskawkowy sernik na zimno





Składniki na spód:
opakowanie biszkoptów okrągłych


Formę o wymiarach 25 x40 cm wyłożyć papierem do pieczenia i biszkoptami.



Składniki na masę serową:
700 g truskawek
5 łyżek cukru pudru
2 opakowania galaretki truskawkowej
3 łyżeczki żelatyny
125 ml śmietanki 36%
500 g sera białego półtłustego


Galaretki truskawkowe oraz żelatynę rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody, odstawić do przestudzenia. Ser biały zmielić trzykrotnie. Truskawki umyć i odszypułkować, podzielić na 2 części. Jedną część truskawek zblenderować z cukrem pudrem. Dodać ser i zmiksować blenderem do otrzymania gładkiej masy. 


Zimne galaretki dodawać powoli do masy, jednocześnie miksując. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, przełożyć do masy truskawkowej  i delikatnie wmieszać. 


Schłodzić. Gdy zacznie tężeć wymieszać z pozostałymi truskawkami. Tak przygotowaną masę wylać na biszkopty, wstawić do lodówki do stężenia. Przechowywać w lodówce.



SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz