28 lip 2017

Babeczki z malinami i białą czekoladą




Składniki:
300 g mąki tortowej
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
120 g cukru
1 duże jajko
2 łyżki soku z cytryny
250 ml mleka
4 łyżki oleju
200 g malin
100 g białej czekolady


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 


Czekoladę posiekać.  Mąkę i proszek przesiać. W misce wymieszać, za pomocą rózgi kuchennej, wszystkie mokre składniki: jajko, mleko, olej i sok z cytryny. Dodać mąkę i cukier, wymieszać tylko do połączenia się składników. Na koniec dodać czekoladę i maliny, delikatnie wmieszać. 


Formę o mufinków wyłożyć papierowymi foremkami, przełożyć do nich ciasto, do ¾ wysokości. 


Pieczemy w 190 stopniach przez 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić na kratce.


SMACZNEGO

1 komentarz:

  1. Boskie! Uwielbiam połączenie malin i białej czekolady :)

    OdpowiedzUsuń