19 lip 2017

Sałatka z kaszy bulgur i buraków




Składniki:
100 g kaszy bulgur (u mnie w torebce)
200 g buraków
3 łyżki ziarna słonecznika
½  pęczka natki pietruszki
½  pęczka szczypiorku
sok z ½ cytryny
1 łyżka oleju rzepakowego
1 łyżka oleju z orzechów arachidowych
sól, pieprz



Kaszę przygotować według instrukcji na opakowaniu, wystudzić. Buraki w mundurkach ugotować do miękkości, wystudzić, następnie pokroić w kosteczkę. Natkę pietruszki posiekać. Szczypiorek pokroić na większe kawałki. Ziarna słonecznika uprażyć na patelni, bez dodatku tłuszczu, wystudzić. Wszystkie składniki przełożyć do miski, dodać sok z cytryny, olej i przyprawy. Wymieszać, odstawić na godzinkę, aby smaki się przegryzły.


SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz