Składniki na
kruche ciasto:
2,5 szklanki
mąki tortowej
250 g margaryny
2 łyżeczki
proszku do pieczenia
4 łyżki
cukru pudru
5 żółtek
Wszystkie składniki
zagnieść ręcznie. Ciasto podzielić na 2 części: 60% i 40%, każdą zawinąć w
folię i zamrozić przez ok 1,5 godziny. Blachę o wymiarach 25x40 cm, wyłożyć
papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tartce na grubych oczkach 60% część
ciasta, wyrównać i delikatnie przyklepać palcami. Piec w 190 stopniach przez 20
minut. Wystudzić.
Budyniowa
pianka:
5 białek
szczypta soli
1 szklanka
cukru
kilka kropel
zapachu waniliowego
2 opakowania
budyniu waniliowego bez cukru
1/2 szklanki
oleju słonecznikowego
Białka z
solą ubić na sztywno, następnie stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier,
miksując na wolnych obrotach miksera. Wsypać budynie, nadal miksując. Na koniec
cienką strużką wlewać olej oraz zapach, nie przerywając ubijania. Tak
przygotowaną piankę wylać na zimny spód ciasta. Wyrównać.
Dodatkowo:
500 g malin
Maliny
układamy na piance, delikatnie wciskając.
Na wierzch ścieramy resztę
zamrożonego ciasta (40%).
Piec
w temperaturze 190ºC przez około 35 minut.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz