16 lip 2017

Kruche z budyniową pianką i malinami




Składniki na kruche ciasto:
2,5 szklanki mąki tortowej
250 g margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki cukru pudru
5 żółtek


Wszystkie składniki zagnieść ręcznie. Ciasto podzielić na 2 części: 60% i 40%, każdą zawinąć w folię i zamrozić przez ok 1,5 godziny. Blachę o wymiarach 25x40 cm, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tartce na grubych oczkach 60% część ciasta, wyrównać i delikatnie przyklepać palcami. Piec w 190 stopniach przez 20 minut. Wystudzić.



Budyniowa pianka:
5 białek
szczypta soli
1 szklanka cukru
kilka kropel zapachu waniliowego
2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
1/2 szklanki oleju słonecznikowego


Białka z solą ubić na sztywno, następnie stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier, miksując na wolnych obrotach miksera. Wsypać budynie, nadal miksując. Na koniec cienką strużką wlewać olej oraz zapach, nie przerywając ubijania. Tak przygotowaną piankę wylać na zimny spód ciasta. Wyrównać.


Dodatkowo:
500 g malin


Maliny układamy na piance, delikatnie wciskając. 


Na wierzch ścieramy resztę zamrożonego ciasta (40%).
Piec w temperaturze 190ºC przez około 35 minut.



SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz