Składniki:
240 g
gorzkiej czekolady
100 g masła
3 duże jajka
170 g cukru
80 g
zmielonych migdałów
30 g mąki
kilka kropel
zapachu waniliowego
250 g malin
Wszystkie
składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło roztopić. Zdjąć z ognia, dodać połamaną na
mniejsze kawałki czekoladę, wymieszać, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie
wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego. Wystudzić. Do miski wbić
jajka, dodać cukier, wymieszać przy pomocy rózgi kuchennej. Dodać zimny sos
czekoladowy, wymieszać. Dodać migdały, przesianą mąkę i zapach. Wymieszać do
połączenia. Blachę o wymiarach 22x30 wyłożyć papierem do pieczenia, przelać do
niej masę czekoladową, na wierzchu ułożyć maliny.
Ciasto pieczemy w 160
stopniach przez 30 minut. Po wystudzeniu ciasto przechowujemy w lodówce.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz