Składniki:
140 g zmielonych migdałów
140 g masła
140 g cukru
140 g mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 duże jajka
kilka kropel zapachu waniliowego
Wszystkie
składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Dodatkowo:
250 g malin
30 g płatków migdałów
cukier puder, do oprószenia
Wszystkie składniki
umieścić w misce, zmiksować do otrzymania gładkiego ciasta. Formę o wymiarach
22x22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej połowę ciasta,
wyrównać. Na ciasto wyłożyć połowę malin. Na maliny pozostałą część ciasta,
wyrównać. Na górę wyłożyć resztę malin, delikatnie wcisnąć w ciasto.
Po
wierzchu posypać płatkami migdałów. Ciasto pieczemy w 170 stopniach przez 50
minut, do tzw. suchego patyczka. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
SMACZNEGO
Uwielbiam połączenie malin z migdałami, coś wspaniałego :)
OdpowiedzUsuń