28 lip 2017

Migdałowe z malinami




Składniki:
140 g zmielonych migdałów
140 g masła
140 g cukru
140 g mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 duże jajka
kilka kropel zapachu waniliowego

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.


Dodatkowo:
250 g malin
30 g płatków migdałów
cukier puder, do oprószenia



Wszystkie składniki umieścić w misce, zmiksować do otrzymania gładkiego ciasta. Formę o wymiarach 22x22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej połowę ciasta, wyrównać. Na ciasto wyłożyć połowę malin. Na maliny pozostałą część ciasta, wyrównać. Na górę wyłożyć resztę malin, delikatnie wcisnąć w ciasto. 


Po wierzchu posypać płatkami migdałów. Ciasto pieczemy w 170 stopniach przez 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.


SMACZNEGO

1 komentarz:

  1. Uwielbiam połączenie malin z migdałami, coś wspaniałego :)

    OdpowiedzUsuń