Składniki na
ciasto kruche:
3 żółtka
30 g cukru
pudru
½ łyżeczki proszku do pieczenia
150 g
mąki tortowej
100 g masła
Wszystkie
składniki powinny być schłodzone.
Składniki przełożyć
do miski, zagnieść, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce ok. 60
minut. Blachę o wymiarach 25x40 cm, wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzonym
ciastem wylepić dno formy, wyrównać. Piec przez ok 20 minut w 190 stopniach. Wystudzić.
Galaretka z
malinami:
600 g malin
3 malinowe
galaretki
4 szklanki
wrzącej wody
Galaretki
rozpuścić w 4 szklankach wrzącej wody. Wystudzić, wymieszać z malinami.
Schłodzić do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę wylać na zimny spód ciasta.
Krem śmietanowy:
500 ml
śmietanki kremówki 36%, schłodzonej
250 g serka
mascarpone, schłodzonego
3 łyżki
cukru pudru
Wszystkie
składniki przełożyć do miski. Zmiksować do otrzymania gęstego kremu. Krem
wyłożyć na całkiem stężałą galaretkę.
Beza z
migdałami:
4 białka, w
temperaturze pokojowej
szczypta soli
200 g cukru
2 ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej
50 g płatków
migdałów
Białka ubić
z solą na sztywno. Dodawać stopniowo, łyżka po łyżce cukier, miksując ciągle na
małych obrotach miksera. Pod koniec ubijania dodać mąkę, wymieszać. Formę o
wymiarach 25x40 cm, odwrócić do góry dnem, wyłożyć papierem do pieczenia. Bezę
rozsmarować na papierze na wielkość blachy, posypać płatkami migdałowymi.
Pieczemy w 140 stopniach przez 60 minut. Wystudzić. Zimną bezę przełożyć na
masę śmietanową. Ciasto przechowujemy w lodówce.
SMACZNEGO
Zamiast migdałów czy można dodać kokos.
OdpowiedzUsuńMigdały bardzo dobrze się komponują z malinami, ewentualnie pozostawić bezę bez dodatków, pozdrawiam
Usuń