11 lip 2017

Malinowa chmurka






Składniki na ciasto kruche:
3 żółtka
30 g cukru pudru
½  łyżeczki proszku do pieczenia
150 g mąki tortowej
100 g masła

Wszystkie składniki powinny być schłodzone.

Składniki przełożyć do miski, zagnieść, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce ok. 60 minut. Blachę o wymiarach 25x40 cm, wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzonym ciastem wylepić dno formy, wyrównać. Piec przez ok 20 minut w 190 stopniach. Wystudzić.


Galaretka z malinami:
600 g malin
3 malinowe galaretki
4 szklanki wrzącej wody


Galaretki rozpuścić w 4 szklankach wrzącej wody. Wystudzić, wymieszać z malinami. Schłodzić do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę wylać na zimny spód ciasta.



Krem śmietanowy:
500 ml śmietanki kremówki 36%, schłodzonej
250 g serka mascarpone, schłodzonego
3 łyżki cukru pudru


Wszystkie składniki przełożyć do miski. Zmiksować do otrzymania gęstego kremu. Krem wyłożyć na całkiem stężałą galaretkę.


Beza z migdałami:
4 białka, w temperaturze pokojowej
szczypta soli
200 g cukru
2 ½  łyżeczki mąki ziemniaczanej
50 g płatków migdałów


Białka ubić z solą na sztywno. Dodawać stopniowo, łyżka po łyżce cukier, miksując ciągle na małych obrotach miksera. Pod koniec ubijania dodać mąkę, wymieszać. Formę o wymiarach 25x40 cm, odwrócić do góry dnem, wyłożyć papierem do pieczenia. Bezę rozsmarować na papierze na wielkość blachy, posypać płatkami migdałowymi. 


Pieczemy w 140 stopniach przez 60 minut. Wystudzić. Zimną bezę przełożyć na masę śmietanową. Ciasto przechowujemy w lodówce.




SMACZNEGO

2 komentarze:

  1. Zamiast migdałów czy można dodać kokos.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Migdały bardzo dobrze się komponują z malinami, ewentualnie pozostawić bezę bez dodatków, pozdrawiam

      Usuń