Biszkopt kakaowy:
3 jajka
1/2 szklanka cukru
1/3 szklanka
mąki tortowej
2 łyżki
kakao
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
Mąkę
przesiać odstawić. Jajka zmiksować z cukrem do otrzymania jasnej, puszystej
masy. Dodać mąkę, kakao i proszek, wymieszać delikatnie drewnianą łyżką. Blachę
o wymiarach 25x40 wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, wyrównać. Piec w
170 stopniach przez ok 20 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.
Biszkopt z makiem:
3 białka
szczypta
soli
1/2 szklanki
cukru
2 łyżki mąki
tortowej
1 łyżeczka
soku z cytryny
3 łyżki
suchego maku
Mąkę przesiać, odstawić. Schłodzone białka z solą ubijamy na sztywno.
Stopniowo, łyżka po łyżce, dodajemy cukier oraz sok z cytryny, miksując na
wolnych obrotach miksera. Na koniec mąkę i mak. Mieszamy drewnianą łyżką.
Pieczemy w 160 stopniach przez ok 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Studzimy.
Krem śmietanowy:
300 ml
śmietanki kremówki 30%
3 łyżki
cukru pudru
1,5 łyżeczki
żelatyny
1/4 szklanki
wody
Żelatynę
zalewamy wodą, odstawiamy do napęcznienia. Podgrzewamy do rozpuszczenia, nie
zagotowujemy, studzimy. Śmietanę miksujemy na sztywno, pod koniec dodajemy
cukier, miksując na wolnych obrotach miksera. Gotową śmietanę w ilości 1 łyżki
dodajemy do żelatyny, mieszamy a następnie całość przekładamy do miski ze
śmietaną i miksujemy do dokładnego połączenia. Tak przygotowany krem wykładamy
na biszkopt kakaowy i odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Masa arbuzowa:
500 g
miąższu z arbuza
2 galaretki truskawkowe
Arbuza
pozbawiamy skóry i odpestkowujemy. Blenderujemy na gładką masę, przelewamy do
garnka i zagotowujemy. Do wrzątku wrzucamy galaretki i mieszamy. Odstawiamy do
wystudzenia. Delikatnie tężejącą masę wykładamy na już sztywną masę śmietanową.
Przykrywamy biszkoptem makowym.
Dodatkowo:
kawałek arbuza
2 galaretki
truskawkowe
Galaretki
rozpuszczamy w 500 ml wody, studzimy. Arbuza pozbawiamy skóry i odpestkowujemy,
kroimy w kostkę. Układamy na wierzchu ciasta i zalewamy zimną tężejącą
galaretką. Całość chłodzimy w lodówce.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz