Składniki:
100 g masła
90 g cukru
1 duże jajko
100 g mąki tortowej
20 g kakao
1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki
sody oczyszczonej
75 ml
śmietany 18%
Wszystkie
składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę przesiać,
odstawić. Masło utrzeć z cukrem do powstania jasnej, puszystej masy. Dodać
jajko, zmiksować. Dodać mąkę, proszek, kakao, sodę i śmietanę, zmiksować na najmniejszych
obrotach miksera. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno),
przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Pieczemy przez ok 30 minut w 170 stopniach,
do tzw suchego patyczka. Wystudzić.
Krem
kokosowy:
300 ml mleka
50 g kaszy
manny
80 g wiórków
kokosowych
100 g masła
100 g cukru
pudru
2 krople
zapachu śmietankowego
Wszystkie
składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mleko podgrzać.
Do ciepłego dodać kaszę mannę i wiórki kokosowe. Zagotować ciągle mieszając.
Gdy masa zgęstnieje zdjąć z palnika, przykryć folią i odstawić do wystudzenia.
Masło i cukier utrzeć do otrzymania jasnej, puszystej masy, dodać zimną masę
kokosową w 3 turach, i zmiksować po każdym dodaniu. Na koniec dodać zapach,
wymieszać. Krem wyłożyć na ciasto, wyrównać, schłodzić w lodówce.
Polewa
czekoladowa:
50 g
czekolady mlecznej
50 g
czekolady gorzkiej
50
g masła
Czekolady
połamać. Masło rozpuścić, zdjąć z palnika, do ciepłego dodać czekolady,
wymieszać do ich roztopienia. Przestudzoną czekoladą polać ciasto z wierzchu.
Schłodzić.
SMACZNEGO
Wygląda przepysznie))
OdpowiedzUsuń