Składniki:
4-5 filety
śledziowe a'la matjas
6 suszonych
śliwek kalifornijskich
5 łyżek
oleju roślinnego
2
łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka
miodu płynnego
1 cebula
1/4 łyżeczki
mielonego cynamonu
2 - 3 łyżki
octu spirytusowego 10%
pieprz
mielony, papryka mielona słodka
Śledzie moczymy w wodzie przez godzinę.
Odsączyć z nadmiaru wody na ręcznikach papierowych, pokroić na mniejsze
kawałki. Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na oleju aż się zeszkli. Dodać miód, koncentrat, ocet, pokrojone na plasterki
śliwki i ½ szklanki ciepłej wody. Dusić jakieś 20 minut, co jakiś czas
mieszając. Na koniec dodać cynamon oraz przyprawy. Wymieszać. Wystudzić.
Zimny
sos dodać do śledzi, dokładnie wymieszać. Odstawić na 48 godzin do lodówki aby
smaki się przegryzły.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz