8 sty 2018

Śledzie z pomidorami, suszonymi śliwkami i nutką cynamonu





Składniki:
4-5 filety śledziowe a'la matjas
6 suszonych śliwek kalifornijskich
5 łyżek oleju roślinnego
2  łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka miodu płynnego
1 cebula
1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
2 - 3 łyżki octu spirytusowego 10%
pieprz mielony, papryka mielona słodka

 

Śledzie moczymy w wodzie przez godzinę. Odsączyć z nadmiaru wody na ręcznikach papierowych, pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na oleju aż się zeszkli. Dodać  miód, koncentrat, ocet, pokrojone na plasterki śliwki i ½ szklanki ciepłej wody. Dusić jakieś 20 minut, co jakiś czas mieszając. Na koniec dodać cynamon oraz przyprawy. Wymieszać. Wystudzić. 


Zimny sos dodać do śledzi, dokładnie wymieszać. Odstawić na 48 godzin do lodówki aby smaki się przegryzły.


SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz