Składniki:
2 opakowania
herbatników korzennych (każde 600 g)*
1000 ml
śmietanki 36%, schłodzonej
300 g gęstej śmietany 18%, schłodzonej
3/4 szklanki cukru
pudru
kilka kropel
zapachu waniliowego
2 łyżeczki
cynamonu
50 ml
likieru Amaretto
2 słoiczki
powideł śliwkowych (290 g słoiczek)
cynamon i
kakao, do oprószenia
Śmietankę
36% przełożyć do miski, dodać śmietanę 18%, cukier, zapach i ubić do powstania
gęstego kremu. Dodać cynamon, likier i zmiksować do połączenia, na
najmniejszych obrotach miksera.
Otrzymany krem podzielić na 5 równych części.
Blachę o orientacyjnych wymiarach 25x35 wyłożyć papierem do pieczenia. W formie
ułożyć 5 warstw ciastek, każdą warstwę posmarować porcją kremu.
Dodatkowo 2 i 4
warstwę posmarować powidłami śliwkowymi (ciastka, powidła, krem). Ciasto
schłodzić w lodówce przez noc. Przed podaniem oprószyć cynamonem i kakao.
*Użyłam tych ciastek z Lidl.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz