12 sty 2018

Korzenna kostka z powidłami





Składniki:
2 opakowania herbatników korzennych (każde 600 g)*
1000 ml śmietanki 36%, schłodzonej
300 g gęstej śmietany 18%, schłodzonej
3/4 szklanki cukru pudru
kilka kropel zapachu waniliowego
2 łyżeczki cynamonu
50 ml likieru Amaretto
2 słoiczki powideł śliwkowych (290 g słoiczek)
cynamon i kakao, do oprószenia



Śmietankę 36% przełożyć do miski, dodać śmietanę 18%, cukier, zapach i ubić do powstania gęstego kremu. Dodać cynamon, likier i zmiksować do połączenia, na najmniejszych obrotach miksera. 


Otrzymany krem podzielić na 5 równych części. Blachę o orientacyjnych wymiarach 25x35 wyłożyć papierem do pieczenia. W formie ułożyć 5 warstw ciastek, każdą warstwę posmarować porcją kremu. 


Dodatkowo 2 i 4 warstwę posmarować powidłami śliwkowymi (ciastka, powidła, krem). Ciasto schłodzić w lodówce przez noc. Przed podaniem oprószyć cynamonem i kakao.

 *Użyłam tych ciastek z Lidl.

SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz