Składniki:
1 szklanka
mleka
125 g masła
2 czubate
łyżki kakao
3/4 szklanki
cukru
50 g gorzkiej
czekolady
2 szklanki
mąki tortowej
1 łyżeczka
sody oczyszczonej
3 jajka L
Białka
oddzielić od żółtek. Do garnuszka wlać mleko, dodać masło, kakao, cukier,
połamaną czekoladę. Podgrzewać do rozpuszczenia się składników, co jakiś czas
mieszając. Wystudzić. Mąkę przesiać, dodać sodę, wymieszać. Mąkę i żółtka,
dodać do zimnej masy czekoladowej, zmiksować.
Białka
odłożyć (będą nam później potrzebne).
Składniki na
masę serową:
1 kg sera na
sernik z wiaderka
4 jajka L
2/3 szklanki
cukru
1 łyżka mąki
tortowej
1 łyżka mąki
ziemniaczanej
kilka kropel
zapachu waniliowego
50 g
masła, roztopionego
Wszystkie
składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka
oddzielić od żółtek. Ser, żółtka, cukier, mąki, zapach i masło umieścić w dużej
misce, zmiksować do połączenia. Białka (7 porcji) ze szczyptą soli, ubić na
sztywną pianę, razem z białkami pozostałymi z ciasta czekoladowego. Ubite podzielić
na dwie części, jedną dodać do sera, drugą do ciasta czekoladowego. Obie masy
wymieszać delikatnie drewnianą łyżką, do dokładnego połączenia.
Formę o
wymiarach 25x40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód blachy wylać połowę
masy czekoladowej, wyrównać, na nią wykładać łyżką połowę masy serowej, tworząc
kleksy. Wylać drugą część ciasta czekoladowego, wyrównać, ponownie łyżką
wyłożyć pozostałą masę serową tworząc kleksy. Ciasto pieczemy w 175 stopniach
przez ok 60 minut. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku.
SMACZNEGO
Robiłam dzisiaj :) co prawda zamiast sody dałam proszek do pieczenia, bo jakoś nie lubię tego specyficznego zapachu i smaku i może przez to nie wyrosło tak bardzo ;/ ale wszyscy mówią, że pyszne jest :)
OdpowiedzUsuń