17 sty 2018

Sernik w cieście czekoladowym





Składniki:
1 szklanka mleka
125 g masła
2 czubate łyżki kakao
3/4 szklanki cukru
50 g gorzkiej czekolady
2 szklanki mąki tortowej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3 jajka L


Białka oddzielić od żółtek. Do garnuszka wlać mleko, dodać masło, kakao, cukier, połamaną czekoladę. Podgrzewać do rozpuszczenia się składników, co jakiś czas mieszając. Wystudzić. Mąkę przesiać, dodać sodę, wymieszać. Mąkę i żółtka, dodać do zimnej masy czekoladowej, zmiksować.
Białka odłożyć (będą nam później potrzebne).



Składniki na masę serową:
1 kg sera na sernik z wiaderka
4 jajka L
2/3 szklanki cukru
1 łyżka mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
kilka kropel zapachu waniliowego
50 g masła, roztopionego

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.


Białka oddzielić od żółtek. Ser, żółtka, cukier, mąki, zapach i masło umieścić w dużej misce, zmiksować do połączenia. Białka (7 porcji) ze szczyptą soli, ubić na sztywną pianę, razem z białkami pozostałymi z ciasta czekoladowego. Ubite podzielić na dwie części, jedną dodać do sera, drugą do ciasta czekoladowego. Obie masy wymieszać delikatnie drewnianą łyżką, do dokładnego połączenia.
Formę o wymiarach 25x40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód blachy wylać połowę masy czekoladowej, wyrównać, na nią wykładać łyżką połowę masy serowej, tworząc kleksy. Wylać drugą część ciasta czekoladowego, wyrównać, ponownie łyżką wyłożyć pozostałą masę serową tworząc kleksy. Ciasto pieczemy w 175 stopniach przez ok 60 minut. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku.




SMACZNEGO

1 komentarz:

  1. Robiłam dzisiaj :) co prawda zamiast sody dałam proszek do pieczenia, bo jakoś nie lubię tego specyficznego zapachu i smaku i może przez to nie wyrosło tak bardzo ;/ ale wszyscy mówią, że pyszne jest :)

    OdpowiedzUsuń