15 sty 2018

Makaron z bobem






Składniki:

500 g bobu (może być mrożony)

500 g makaronu

5 łyżek oliwy

6 ząbków czosnku

1 ostra papryczka

4 cebule

kawałek korzenia imbiru

4 łyżki śmietany 18%

sól, pieprz

natka pietruszki do dekoracji

parmezan np. parmigiano reggiano do posypania





Bób rozmrozić, wrzucić do gotującej, osolonej wody. Gotować do 15 minut. Wystudzić, obrać. Czosnek i papryczkę pokroić w cienkie plasterki. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć do złotego koloru na oleju. Dodać czosnek i paprykę, oraz starty na tartce 1 cm kawałek imbiru. Podsmażyć przez chwilę, mieszając. 


Dodać śmietanę oraz przyprawy, wymieszać do dokładnego połączenia, wystudzić. 


Dodać bób, wymieszać. Makaron przygotować według instrukcji na opakowaniu. Przed odcedzeniem z makaronu odlać 1/3 szklanki wody. Do ugotowanego, gorącego makaronu dodać sos i odmierzoną wodę z gotowania makaronu, wymieszać. Porcje przekładać na talerz, z wierzchu posypać parmezanem i udekorować natką pietruszki.





SMACZNEGO

1 komentarz: