Składniki:
500 g bobu
(może być mrożony)
500 g
makaronu
5 łyżek
oliwy
6 ząbków
czosnku
1 ostra
papryczka
4 cebule
kawałek
korzenia imbiru
4 łyżki
śmietany 18%
sól, pieprz
natka
pietruszki do dekoracji
parmezan np.
parmigiano reggiano do posypania
Bób rozmrozić,
wrzucić do gotującej, osolonej wody. Gotować do 15 minut. Wystudzić, obrać. Czosnek
i papryczkę pokroić w cienkie plasterki. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć do
złotego koloru na oleju. Dodać czosnek i paprykę, oraz starty na tartce 1 cm
kawałek imbiru. Podsmażyć przez chwilę, mieszając.
Dodać śmietanę oraz
przyprawy, wymieszać do dokładnego połączenia, wystudzić.
Dodać bób, wymieszać.
Makaron przygotować według instrukcji na opakowaniu. Przed odcedzeniem z makaronu odlać 1/3 szklanki wody. Do ugotowanego, gorącego
makaronu dodać sos i odmierzoną wodę z gotowania makaronu, wymieszać. Porcje przekładać na talerz, z wierzchu posypać
parmezanem i udekorować natką pietruszki.
SMACZNEGO
wygląda smakowicie :) kocham bób :)
OdpowiedzUsuń