Składniki:
4-5 filety
śledziowe a'la matjas
4 łyżki
musztardy francuskiej
1 czerwona
papryczka chili
1 cebula
2 łyżki octu
balsamicznego
200 g
suszonych pomidorów w oleju
3 łyżki oleju
rzepakowego
3 łyżki
oleju z pomidorów
pieprz
mielony
Śledzie moczymy w wodzie przez godzinę. Odsączyć z nadmiaru wody na
ręcznikach papierowych, pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w piórka,
suszone pomidory pokroić na paseczki, papryczkę pokroić na cienkie plasterki. Wszystkie składniki przełożyć do miski. Dodać
musztardę, oleje, ocet oraz pieprz. Dokładnie wymieszać. Odstawić na 48 godzin
do lodówki aby smaki się przegryzły.
SMACZNEGO
Bardzo fajny sposób na śledzia, z suszonymi pomidorami jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuń