Składniki:
800 g mrożonej
ryby np. mintaj w kostkach
2 małe
jajka
3 łyżki
posiekanego koperku
1 łyżeczka
soli
1/2 łyżeczki
pieprzu białego mielonego
1/2 łyżeczki
gałki muszkatołowej mielonej
2 płaskie
łyżki kaszy manny
1 łyżka
bułki tartej
Rybę
rozmrozić, odcisnąć z wody. Zmielić. Dodać pozostałe składniki, dokładnie
wymieszać.
Na kawałku foli spożywczej rozłożyć masę rybną formując wałek.
Zawinąć go w folię a brzegi związać na węzeł. Baton zawinąć ponownie w folię i
tak samo związać końce. Folię ponakłuwać, dosyć gęsto, wykałaczką.
Galareta:
marchewka
kawałek
pietruszki
kawałek
selera
kilka
zielonych liści pora
3 liście
laurowe
6 kulek
ziela angielskiego
żelatyna
przyprawa do
ryb
sól, pieprz
Warzywa obrać, pokroić na mniejsze kawałki, dodać
liście laurowe, ziele. Zalać wodą 1,5 litra. Gotować, aż warzywa będą miękkie. Z
wywaru warzywnego usunąć warzywa, zostawić sam płyn, do ciepłego włożyć baton
rybny i gotować przez 40 minut, co 10 minut przekręcając na drugą stronę, aby
mięso równomiernie się ugotowało. Odstawić do wystudzenia w wodzie. Zimny baton
wyjąć i odwinąć z foli. Pokroić na grube plastry, ułożyć je na dnie półmiska.
Na wierzchu można położyć kawałek wcześniej ugotowanej marchewki i listek
pietruszki. Wodę z gotowania ryby ponownie zagotować, do gorącego wywaru dodać
przyprawy według uznania, na koniec dodać żelatynę, ilość według instrukcji na
opakowaniu, szybko i dokładnie wymieszać. Lekko ciepłym zalać rybę w półmisku.
Wystudzić, wstawić do lodówki, aby galareta stężała. Wyśmienicie smakuje podana
z sosem tatarskim.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz